Brabantse ondernemers kunnen elkaar niet vinden: De handel in bedrijven ligt op z'n gat

31 mei 2015 om 18:30
nl
De handel in Brabantse bedrijven zit compleet op slot. De ene ondernemer vindt geen geschikte overnamekandidaat, terwijl de andere ondernemer geen geschikt bedrijf vindt om over te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.
Geschreven door

Met zijn blote handen schuift Frans Heijs uit Kaatsheuvel de zoveelste bakplaat vol eierkoeken zijn gloeiend hete oven in. "Ik ben gisteravond om halftwaalf opgestaan, vanmiddag ga ik een paar uurtjes slapen en daarna werk ik weer de hele nacht door. Dat doe ik al jaren, ik weet niet beter."
Net als zijn vader en grootvader is Heijs Bakker in hart en nieren. Heijs: "Maar mijn zoon, Frans Heijs junior, ziet het níet zitten om bakker te worden. Dat wist hij zeker al toen hij een jaar of veertien was. Nu proberen mijn vrouw en ik een koper te vinden voor de bakkerij, maar dat valt niet mee."
FinancieringHet verkopen van een klein bedrijf valt voor bijna niemand mee tegenwoordig. Directeur Michiel van Campen van MKB Brabant: "Potentiële kopers hebben steeds meer moeite om de financiering rond te krijgen."
Daarnaast is het zo dat veel ondernemers - hoe ironisch - niet te koop willen lopen met het feit dat hun bedrijf te koop is. Ze zijn bang hiermee klanten en personeel weg te jagen.
Zakelijke marktDat laatste merkte ook Hans Ligtvoet uit Dongen. Ligtvoet: "Ik ben al een hele tijd op zoek naar een groothandel of een productiebedrijf voor de zakelijke markt in Brabant. Maar dat valt nog niet mee. Zulke bedrijven staan ongetwijfeld te koop, maar ik kan ze nog niet vinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.