'Politie te laks om te zoeken naar geladen pistool dat door jongetje werd gevonden in Eindhoven'

30 mei 2015 om 19:43
nl
De politie heeft helemaal niet gezocht naar wapens in de buurt van de Médoclaan in Eindhoven nadat daar in oktober bij een villa een schietpartij plaatsvond. Dat zegt Marcel Heuvelmans. Hij is advocaat van een van de verdachten van de schietpartij. Een politiewoordvoerster benadrukt dat dit wel het geval was.
Geschreven door

Volgens de officier van justitie was de schietpartij een gevolg van een drugsruzie tussen de rivaliserende motorclubs No Surrender en Satudarah. "Je moet er toch niet aan denken dat het jongetje dat het wapen vond iets ergs was overkomen?"
Drie keer aangegevenVolgens Heuvelmans heeft zijn cliënt 'tot drie keer toe aangegeven' dat hij wist waar zijn wapen lag. "De laatste keer in februari. Hij vroeg zich af of ze geen interesse hadden om naar het wapen te zoeken. Telkens was het antwoord - volgens mijn cliënt in ieder geval - dat dit tijd en geld kost en dat ze dit niet zouden doen. Hij heeft dit 10 februari nog aangeboden. Er gebeurde niets, tot de jongen op 1 april dat wapen vond."
Heuvelmans is geschokt. "Ik heb dat ook aangevoerd bij de rechtbank vorige week tijdens een pro formazitting." Hij benadrukt dat het wapen op scherp stond. "Daarmee bedoel ik dat de hamer van het wapen naar achteren stond. Als dit jongetje de trekker had aangeraakt, was het pistool afgegaan."
'Officier laconiek'De politie deed na de schietpartij wel een buurtonderzoek. "Ze spraken met mensen die iets van het schieten hadden meegekregen. Maar ze hebben volgens mij - ik heb dit tenminste niet aangetroffen in het dossier - geen enkel technisch onderzoek daarbuiten gedaan, buiten het erf van het huis. Pas toen het jongetje dat wapen vond, zijn ze verder gaan zoeken. En toen lag er drie meter verder nog een pistool. Ook op scherp. Vervolgens hebben ze toch maar de moeite genomen een speurhond in te zetten en een metaaldetector. En toen heeft men het derde vuurwapen gevonden. Ook in de nabijheid van het huis."
De advocaat vindt dat de officier van justitie hier in eerste instantie wat laconiek overheen stapte. "Ik heb haar dat ook gezegd, dat ze er niet meer gezeten had als verantwoordelijk officier als dat vuurwapen zou zijn afgegaan en dat jongetje iets ergs zou zijn overkomen. Je moet er toch niet aan denken dat zoiets gebeurt omdat men te laks is geweest om fatsoenlijk te gaan zoeken in die omgeving?"
'Wisselende verklaringen'Volgens een politiewoordvoerster heeft de politie wel degelijk diverse keren uitvoerig in de omgeving van de villa naar wapens in de omgeving gezocht.
"Tijdens het onderzoek wisselde verdachte echter regelmatig zijn verklaringen over het vuurwapen. Daardoor werden deze onbetrouwbaar. De verklaringen varieerden van het zich helemaal niets kunnen herinneren tot het aanwijzen van een bosperceel." Daar werd echter niets aangetroffen. "Uiteraard gaan wij met een verdachte van dit kaliber niet door een woonwijk lopen, in de hoop dat hij ons de juiste plek aanwijst."
De politie betreurt het ten zeerste dat een jongen een wapen heeft gevonden. "We hebben daar meteen op ingespeeld en zijn opnieuw met speurhonden en metaaldetectors gaan zoeken. Dit resulteerde in het aantreffen van nog twee vuurwapens, waarvan één op een totaal andere plek. Dit laatste wapen betreft naar alle waarschijnlijkheid het wapen van de verdachte. De wapens hadden daar in beginsel echter nooit achtergelaten mogen worden." Dat is onverantwoord gedrag richting onschuldige burgers, benadrukt de politie. "Zeker als we ons realiseren dat kinderen in een nabijgelegen speeltuin aan het spelen waren op het moment van het schietincident."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.