Video

Archeologen graven in Nuenen door het vuilnis van Vincent van Gogh

30 mei 2015 om 16:04 • Aangepast 21 november 2020 om 18:08
nl
Amateurarcheoloog Rob Schloos is opgetogen als hij een deel van een fles uit de 19e eeuw opgraaft. Misschien stond deze fles ooit aan de lippen van schilder Vincent van Gogh, toen hij werkte in zijn atelier aan het Park in Nuenen.
Profielfoto van
Geschreven door

Het atelier staat er niet meer, het is nu een grasveldje in de voortuin van Jef Kuijten. "Als ze het atelier zouden willen herbouwen, zou ik meteen het huis verkopen om het mogelijk te maken", lacht hij.

Wachten op privacy instellingen...

De beerput gaat openOnder de oprijlaan van Jef ligt een beerput, waar Vincent van Gogh vroeger zijn afval in gooide. Zaterdagmiddag legden archeologen het betonnen deksel bloot. "Het is daar beneden misschien wel een schatkamer, we hopen veel te vinden."
In de voortuin van Jef wordt intussen een klein oorbelletje gevonden. "Het komt zeker uit die tijd", zeggen de archeologen.

Wachten op privacy instellingen...

De diepte inEén van de initiatiefnemers, Peter Nagelkerke, kijkt gespannen toe en zoekt mee door het opgegraven zand uit de beerput. "Ik wil graag iets toevoegen aan de geschiedenis van Vincent van Gogh. Hier heeft hij gelopen en gewerkt."
Bij het onderzoek zaterdagmiddag is er ook een gratis hightech-hulpje. Een diepteradar. "We kunnen alles zien in de grond, alle materialen kunnen we vinden", zegt eigenaar Bas Verbeek.
Eerder succesEen aantal jaar geleden boekten archeologen al eerder succes in de pastorietuin in Nuenen. Toen werden een verfblik met verfresten gevonden.
De verwachtingen zijn nu opnieuw hooggespannen, maar het kan nog even duren voordat het onderzoek iets oplevert. Maar als er iets bijzonders gevonden wordt, dan zal Jef Kuijten de komende tijd nog veel nieuwsgierige toeristen aan de deur krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.