Patiënten 'niet meer welkom' op spoedeisende hulp Amphia ziekenhuis Breda

30 mei 2015 om 18:04
nl
Patiënten die maandag, zonder verwijzing van een huisarts, toch aankloppen bij de Spoedeisende Hulp van het Amphia Ziekenhuis in Breda en niet met spoed behandeld hoeven te worden zullen worden weggestuurd. De Stichting Huisartsenposten West-Brabant heeft dat op haar website bekend gemaakt. De maatregel is genomen op verzoek van zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid.
Geschreven door

Op dit moment komen er per jaar ongeveer twaalfduizend mensen naar de Spoedeisende Hulp (SEH) aan de Molengracht in Breda zonder verwijzing van de huisarts. Zij werden tot nu toe allemaal op de SEH geholpen. Ook de mensen die prima geholpen zouden kunnen worden door de huisarts. Daar komt op aandringen van de minister en de zorgverzekeraars vanaf maandag 1 juni 2015 verandering in.
Mensen die zich vanaf maandag zonder verwijzing van de huisarts melden bij de SEH, worden in principe terugverwezen naar de huisarts (tijdens kantooruren) of naar de huisartsenpost.
Alles zelf betalen De patiënt die zonder verwijzing toch op de SEH wordt geholpen, kost het minimaal het eigen risico. De zorgverzekeraar kan bovendien besluiten de zorgkosten helemaal niet te vergoeden.
Naast het eigen risico betaalt de patiënt de gehele rekening zelf. Voor een onnodig bezoekje aan de spoedeisende hulp moet 375 euro worden afgetikt.
Blijf weg Om te voorkomen dat mensen terugverwezen moeten worden of met hoge kosten geconfronteerd worden, zijn het Amphia Ziekenhuis en de Huisartsenpost Breda gezamenlijk een actie gestart om iedereen hierover te informeren.
Centrale boodschap is 'Met spoed zorg nodig? Bel eerst doordeweeks overdag de huisarts of in de avond en weekenduren de huisartsenpost. De huisarts geeft advies, verzorgt een consult of verwijst je door naar de Spoedeisende Hulp'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.