Video

'Ik werd stelselmatig genegeerd', actie tegen pesten op het werk in Breda van start

1 juni 2015 om 11:06
nl
Wie denkt dat pesten alleen bij kinderen vóórkomt, heeft het mis. Ook op het werk zijn velen regelmatig het pispaaltje. Daarom begint minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Breda maandag een landelijke campagne tegen al het gepest op de werkvloer.
Geschreven door

Zo'n half miljoen Nederlanders worden naar schatting structureel gepest op de werkvloer. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Voorbeelden zijn depressies, posttraumatische stressstoornis en zelfmoord.
'Meer dan zout in koffie'Pesten is dus meer dan zout in de koffie doen, weet ook Laura Willemse van stichting Pesten op de Werkvloer. Volgens haar gaat het ook voornamelijk om uitschelden, intimideren en isoleren.
Mensen die op hun werk worden gepest, praten daar liever niet over. Niet tegen hun baas, niet tegen collega's en zelfs niet tegen hun partner. "Dat laat je jezelf toch niet gebeuren, is wat je te horen zult krijgen", zegt Willemse.
'Stelselmatig genegeerd'Willemse is voorzitter van de stichting Pesten op de Werkvloer. Die werd drie jaar geleden opgericht, omdat er nog nauwelijks aandacht voor het probleem was. In die tijd kwam Willemse veel schrijnende gevallen tegen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=Y-lQGvdYabM]"Het komt overval voor. Feit is dat vooral tijdelijke krachten vaak worden gepest. In de bouwsector werken er nogal wat. Maar ook in de ambtenarij komt pesten veel voor", gaat ze verder.
Zo vertelt een ambtenaar in het onlinemagazine van de stichting: "Ik werd stelselmatig genegeerd en in een kwaad daglicht gezet, maar het ging zo geniepig dat het moeilijk was om dat te bewijzen. Ik werd er spuugonzeker van. Helemaal omdat er tegen een andere collega die tegelijk met mij nieuw was begonnen, wel aardig werd gedaan."
Gepeste werkers minder productiefStichting Pesten op de Werkvloer biedt geen hulpverlening, benadrukt Willemse. "We zijn geen psychologen. We bieden een luisterend oor aan degenen die gepest zijn of worden, die vaak een flinke emotionele knauw krijgen van het vervelende en soms zelfs pijnlijke gedrag van hun collega's."
Pesten kan nadelig zijn voor het werk. Werknemers en gevers die in het verleden zijn gepest, blijven daar lang last van houden. Dat bleek eerder al uit onderzoek van de Universiteit Twente. Gepeste werknemers nemen bijvoorbeeld langere pauzes en werken minder hard.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.