Opeisen van dochter door Brabantse ouders leidde in 1950 tot grootste rassenrellen in Singapore ooit

1 juni 2015 om 20:15
nl
Bertha Hertogh uit Bergen op Zoom was in 1950 ongewild de spil in een internationaal conflict tussen de islam en de katholieke kerk. Over haar dramatische levensverhaal schreef Elle van Rijn een boek: ‘Mijn naam is Nadra’. Daar hebben ook de kinderen van Bertha aan meegewerkt. Oudste zoon Frans Wolkenfelt vertelt in 'Onder Ons' over het bewogen leven van zijn moeder. “Ze is in Nederland nooit echt gelukkig geweest.”
Geschreven door

Bertha Hertogh werd op Java geboren. Ze was een dochter van een Nederlandse vader en een Indische moeder. In de oorlog werd de vader van Bertha opgesloten in een jappenkamp.
Biologische ouders eisen Nadra opHaar moeder kon niet meer voor alle kinderen zorgen en stond Bertha af aan een moslimvrouw. Die nam Bertha mee naar Maleisië. Daar groeide ze op in de moslimgemeenschap en kreeg er ook een andere naam: Nadra.
Maar na de oorlog eisten haar biologische, katholieke ouders haar via de rechter weer op. En dat lukte. Bertha moest terug naar haar ouders, die inmiddels in Bergen op Zoom woonden.
Grootste rellen ooitDe moslimgemeenschap was woest na de uitspraak van de rechter. Ze accepteerden niet dat een van hen naar een katholiek gezin werd gestuurd. Bij de rechtbank in Singapore braken rellen uit waarbij achttien doden en zo’n 200 gewonden vielen. De rellen staan in Singapore nog steeds te boek als de grootste rassenrellen ooit.
Toch moest Bertha terug. Eenmaal in Nederland had ze het niet gemakkelijk, vertelt zoon Frans Wolkenfelt. “Mijn grootouders waren heel afstandelijk. Mijn moeder heeft zich nooit echt gewenst gevoeld. Ze heeft zich altijd afgevraagd waarom haar ouders haar hebben opgeëist.”
Nooit gelukkig geweestBertha ging vroeg het huis uit. Ze trouwde en kreeg tien kinderen. Een gelukkig huwelijk was het niet en ze bleef Maleisië missen. “Maar teruggaan was ook geen optie meer na het krijgen van een aantal kinderen”, aldus Frans Wolkenfelt.
Ondanks het grote gemis en het trauma in haar jeugd bleef Bertha er het beste van maken. Ze was volgens zoon Frans een liefdevolle moeder. “De band met mijn moeder was heel goed. Soms leunde ze iets te veel op mij maar ze was een goede moeder. Ik zou geen andere gehad willen hebben”.
Boek is de waarheidHet boek ‘Mijn naam is Nadra’ vertelt het levensverhaal van Bertha Hertogh. Zowel haar leven in Azië als het leven in Nederland. “Het is de waarheid, dit is mijn moeders verhaal.”
Hij is blij dat het boek hem ook meer inzicht geeft in het leven van zijn moeder. “Ze praatte er niet veel over, ik weet nu hoe haar jeugd is geweest.”
Bertha Hertogh overleed in 2009. Ze is 72 jaar geworden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.