Peter R. de Vries vindt dat politie faalt in seksvideozaak Chantal (21) uit Werkendam

2 juni 2015 om 00:06
nl
De politie heeft de aangifte van de 21-jarige Chantal uit Werkendam over een seksvideo waarin ze fungeert en die zonder haar toestemming via Facebook werd verspreid, niet goed opgepakt. Dat werd maandagavond duidelijk in Internetpesters Aangepakt, een RTL-programma van Peter R. de Vries.
Geschreven door

De rechercheur die de aangifte van Chantal behandelde, hield haar niet goed op de hoogte over het verloop van het onderzoek en bleek weinig af te weten van de digitale wereld. Zo werd aan haar gevraagd wat een SD-kaart eigenlijk is. Volgens Peter R. de Vries weet de politie niet goed hoe ze met wraakporno moet omgaan.  
Op 22 januari verscheen de seksvideo van Chantal op Facebook op het account 'Chantal Werkendam'. Via het account werden veel bekenden van Chantal toegevoegd. Al snel verscheen op het Facebookaccount een seksvideo van Chantal waarop ze haar toenmalige vriendje oraal bevredigde. Binnen een halfuur werd de pagina offline gehaald omdat Chantal en anderen deze pagina aan Facebook hadden gerapporteerd.
'Kan je het IP-adres geven?'Op 23 januari is Chantal samen met haar moeder aangifte gaan doen op het politiebureau van Breda. Vervolgens duurt het twee maanden voordat er daadwerkelijk iets met de aangifte wordt gedaan. Als Chantal belt met hoe het onderzoek ervoor staat, blijkt dat er nog weinig is gedaan. De vrouw die haar aangifte heeft opgenomen, heeft nog wel enkele vervolgvragen voor haar.
Uit de aard van de vragen blijkt de desbetreffende agente weinig van de digitale wereld af weet. Zo wordt Chantal gevraagd of ze weet wie er achter het neppe Facebookaccount zit, wat het IP-adres is van de inmiddels verwijderde pagina en wat een SD-kaartje eigenlijk is. Op een SD-kaartje zou het seksfilmpje destijds zijn opgeslagen, iets wat Chantal al eerder heeft aangegeven. Vervolgens zou Chantal worden teruggebeld door de politie, maar dit zou ook niet meer zijn gebeurd.
'Is voor haar heel vervelend'Chantal maakte zich erg boos over de aanpak van de politie. Zo kreeg ze te horen van de vrouw die haar aangifte opnam dat ze na het weekend moest wachten tot een antwoord, omdat er nog een verjaardagsfeest gevierd moest worden. "Daar word ik erg kwaad van, ik moet vervolgens ook vragen beantwoorden die ik zelf aan de politie heb gevraagd en die zij eigenlijk moeten oplossen. Dat kan toch niet."
In de uitzending van 'Internetpesters Aangepakt' ging Peter R. de Vries verhaal halen bij de politie. Daar gaf de politie aan dat de aangifte van Chantal wellicht niet goed is behandeld. "We krijgen heel veel aangiftes binnen, meer dan dat we kunnen behandelen. Ik kan me voorstellen dat het voor haar heel vervelend is", aldus politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. "Maar we doen ons best."    
'Ex-vriend Robin ontkent alles'In de uitzending kwam ook Robin aan het woord, de ex-vriend van Chantal die niet herkenbaar op het seksfilmpje staat. Hij ontkent het filmpje te hebben verspreid. De ex-vriend zegt dat het filmpje was opgeslagen op zijn toenmalige BlackBerry-telefoon. Deze telefoon zou ooit zijn gestolen in een poolhal in Gorinchem.
Anderen zouden toen met zijn telefoon aan de haal kunnen zijn gegaan en de inhoud hebben gekopieerd. Uiteindelijk kreeg Robin de telefoon wel terug. De man uit Sleeuwijk (21) werd vrijdag door de politie verhoord, maar werd niet aangehouden. Chantal en Robin zouden zonder grote problemen uit elkaar zijn gegaan. Volgens Peter R. de Vries zou Robin er weinig baat bij hebben om het filmpje online te zetten. Ze hadden elkaar al drie jaar niet meer gesproken toen het filmpje online kwam.
'Je kunt niemand meer vertrouwen'Chantal is erg aangeslagen door het hele gebeuren. "Iedereen in Werkendam weet het. Het heeft grote invloed op mij. Hij heeft geen flauw benul wat hij heeft aangericht. Dat dit ongestraft kan in Nederland. Ik weet niet meer wie ik kan vertrouwen. Je houdt je erg teruggetrokken. Ik blijf meer thuis nu."
Volgens Chantal heeft ze een zware periode achter de rug. "Toen ik jong was, had ik het moeilijk. Ik werd gepest op school en ik ging aandacht zoeken bij jongens. Ik heb wilde dingen gedaan. Als meisje word je daar erg op aangekeken. Ik kreeg al snel een naam in het dorp. Het ging beter met me, ik had mijn leven weer op de rails gekregen, maar door de dader ben ik keihard onderuit gehaald."
Kort geding tegen FacebookDe 21-jarige Chantal uit Werkendam en Peter R. de Vries willen via de rechter achterhalen wie een seksvideo van haar heeft verspreid via Facebook. Volgens De Vries is dit de enige manier om de dader te traceren. Daarom slepen ze Facebook voor de rechter. Het kort geding dient op 11 juni voor de rechtbank in Amsterdam. Het is de eerste keer dat Facebook om zoiets voor de rechter wordt gesleept.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.