Chipfabrikant NXP riskeert problemen met Apple door conflict met lokale vakbonden

2 juni 2015 om 11:46
nl
De Eindhovense chipfabrikant NXP is betrokken bij conflicten met lokale vakbonden in Thailand en de Filipijnen. Het bedrijf riskeert hiermee mogelijke onderbrekingen in de productie en problemen met grote klanten zoals Apple ‘die gevoelig zijn voor arbeidsrechtenschendingen in hun productieketen’. NXP in Eindhoven fabriceert chips voor de laatste iPads en iPhones.
Geschreven door

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) heeft dinsdag een rapport gepubliceerd waarin de conflicten omschreven staan. NXP weerspreekt alle beschuldigingen.
ZIE OOK: Eindhovense NXP levert ook nfc-chip voor nieuwe iPads, 'maar betalen in winkels is niet mogelijk'
'Uitermate teleurstellend'“NXP heeft patenten van Philips doorontwikkeld tot succesvolle producten, maar breekt op dit moment in rap tempo de goede vakbondsrelaties af die onder Philips waren opgebouwd'', aldus onderzoeker Irene Schipper van SOMO. NXP, een afsplitsing van Philips, is marktleider in de productie van chips die nieuwe ontwikkelingen zoals mobiel betalen mogelijk maken.
NXP noemt het rapport ‘uitermate teleurstellend’ en wijst alle beschuldigingen van de hand. NXP-jurist Jean Schreurs: “SOMO heeft een aantal incidenten opgeklopt tot ongekende proporties. De feiten zijn gekleurd en buitengewoon suggestief weergegeven.''
ZIE OOK: NXP levert nfc-chip voor iPhone en Apple Watch, maar techniek achter chip niet nieuw
Een gerichte actieVoor NXP's vakbond in de Filippijnen, startten de problemen volgens SOMO in mei 2014, toen een groep van 24 werknemers werd ontslagen, nadat zij opgeroepen hadden om niet te gaan werken op een officiële nationale vrije dag. “Het was een gerichte actie om de lokale vakbond tegen te werken'', meent SOMO.
NXP is in 25 landen actief met 27.000 werknemers. Dat je dan af en toe een conflict hebt met een vakbond, is niet ongewoon, stelt Schreurs. Bovendien ligt het incident in de Filipijnen anders dan SOMO beweert, zegt hij. “In de Filipijnen is het normaal om op feestdagen en zondagen op vrijwillige basis door te werken. Werknemers die dat niet willen, kunnen vrij nemen. Deze mensen probeerden de fabricage in de fabriek die 24 uur per dag draait, stil te leggen.''
ZIE OOK: Nieuwe iPhone 6 heeft computerchips van NXP in Eindhoven
IntimidatieIn Thailand leidde een protest van de vakbond tegen het nieuwe werkrooster volgens SOMO tot het niet meer toelaten van de vakbondsleden in de fabriek. “Nog steeds worden vakbondsleden geïntimideerd en de onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn uitgesteld.''
Ook deze beschuldiging werpt NXP verre van zich. “Er is een discussie geweest over het nieuwe werkrooster, maar de overgrote meerderheid volgt dit rooster nu en is in lijn met alle wetgeving'', aldus Schreurs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.