Video

'Boze buurman' krijgt zijn zin, Theaterspektakel Lith stopt na jaren: ‘We zijn z’n gezeur zat’

2 juni 2015 om 13:16
nl
Het doek is gevallen voor theaterspektakel Dorp aan de Rivier in Lith. De bekende roman van Antoon Coolen wordt deze maand aan de Maas voor de laatste keer in theatervorm gegoten. Natuurmonumenten geeft geen toestemming meer voor het evenement, bevestigen de gemeente Oss en Natuurmonumenten aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Sinds 2007 wordt het verhaal van Antoon Coolen als openluchtspektakel in de uiterwaarden van Lith gebracht. Maar sinds vorig jaar ligt de organisatie van Dorp aan de Rivier in de clinch met buurman Henk Smits.
'Prachtig evenement armer'Hij is van mening dat het theaterspektakel voor te veel overlast zorgt. “Door bezwaarschriften van deze boze man is Lith een prachtig evenement armer”, spreekt woordvoerder Ans Jager teleurgesteld. Een woordvoerder van Natuurmonumenten begrijpt de teleurstelling, maar schaart zich achter de woorden van de buurman.
“Niet alleen hij, maar meer omwonenden zijn niet te spreken over het evenement. Er is te veel geluidsoverlast en het theater gaat soms tot in de nacht door. Het is eigenlijk te groot geworden voor die locatie”, meent de woordvoerder.
'Hij heeft het voor elkaar'De ruim honderdvijftig spelers en medewerkers zijn in zak en as door het stopzetten van het theaterstuk. “De mooie locatie aan de Maas, de massascènes en de vele lichteffecten maken de voorstelling uitermate populair”, aldus Ans Jager. Die lichteffecten zijn voor buurman Smits echter een doorn in het oog.
Het licht zou volgens hem veel te fel zijn. “En hij klaagt over te veel lawaai en dat zijn uitzicht over de Maas verpest is. Alles wat er gebeurt rondom het evenement klopt niet in zijn ogen. We zijn z’n gezeur echt meer dan zat. Hij heeft het voor elkaar hoor.”
'De keuze is aan hen'Om de schuld op één iemand te leggen, vindt Natuurmonumenten niet eerlijk. “De buurman is diegene die het hardste schreeuwt, maar meerdere omwonenden klagen. We hebben het theater uitvoerig bestudeerd en geëvalueerd. In samenspraak met de gemeente hebben we besloten dat het veiliger en beter is om het niet meer op die locatie te laten plaatsvinden.”
Dorp aan de Rivier, dat van 5 tot en met 13 juni plaatsvindt, kan volgend jaar eventueel wel op een andere locatie doorgaan, meldt Natuurmonumenten. Op dit moment wil de organisatie niet op die aanbieding ingaan. “Dan houdt het helaas op. De keuze is aan hen”, legt de woordvoerder uit. Buurman Henk Smits was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.