Tips serieverkrachter Valkenswaard explosief toegenomen, 'Een aantal is interessant'

3 juni 2015 om 18:05 • Aangepast 21 november 2020 om 18:03
nl
Het aantal tips met betrekking tot de serieverkrachter in de regio Valkenswaard is flink toegenomen. Binnen één dag tijd zijn er tientallen extra tips binnengekomen. Het totaalaantal komt nu uit op ruim tachtig, zo meldt de politie.
Profielfoto van
Geschreven door

Bij de politie waren tot woensdagochtend 69 tips binnengekomen over de verkrachter die twaalf keer toesloeg in Valkenswaard en omgeving. De tips kwamen onder meer binnen na aandacht voor de zaak in de opsporingsprogramma’s 'Bureau Brabant' en 'Opsporing Verzocht'.
De politie liet later woensdag via Twitter weten dat het totaalaantal tips nu uitkomt op ruim tachtig. "Een aantal is interessant en wordt verder uitgezocht", meldt ze via Twitter. De hoeveelheid tips nam explosief toen na de uitzending van 'Opsporing Verzocht' dinsdagavond. Daarin kwam onder meer een deskundige aan het woord.

Wachten op privacy instellingen...

Twaalf keer toegeslagenIn de uitzending van 'Bureau Brabant' maandagavond vroeg de politie voor het eerst aandacht voor de verkrachter. Die zou tussen 1989 en 2010 twaalf keer vrouwen hebben aangerand of verkracht, voornamelijk in de regio's Veldhoven en Valkenswaard.
In drie van die zaken staat door een DNA-match vast dat het om dezelfde dader gaat. Maar omdat ook de andere incidenten zoveel op elkaar lijken, zoekt de politie naar één man.
Bekende uit de buurtHoogstwaarschijnlijk gaat het om een bekende uit de buurt die de omgeving goed kent. De verkrachter is een lange periode niet actief geweest. Vermoedelijk had hij toen een relatie of zat hij gevangen.
Eerst worden de tips nagetrokken, maar als die niet tot zijn arrestatie leiden, overweegt de politie een zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek in de regio te houden. Bij een dergelijk onderzoek wordt mannen uit de hele omgeving gevraagd DNA-materiaal af te staan.
Duidelijk beeld daderDe dader hoeft daar zelf niet aan mee te doen om ontmaskerd te worden: bij verwantschapsonderzoek zoekt de politie via erfelijk materiaal naar familieleden. Als dat lukt, is de kring van verdachten ineens heel klein, zeker aangezien de politie een vrij duidelijk beeld heeft van de dader.
Het is een man van inmiddels 50 tot 55 jaar oud. Hij heeft een lokaal accent, ruwe werkhanden, een onverzorgd uiterlijk en hij stonk telkens naar alcohol en sigaretten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.