In Brabant 14500 extra banen, economie doet het beter dan landelijk gemiddelde

3 juni 2015 om 14:00
nl
De komende twee jaar komen er in Brabant zo'n 14500 banen van werknemers bij. De economie in deze provincie doet het beter dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt de regionale arbeidsmarktprognose van UWV.
Geschreven door

Naar verwachting zullen er de komende twee jaar zo'n 5.000 zzp'ers bij komen in Brabant. Dat zijn zelfstandigen zonder personeel.
Zuidoost-Brabant groeit het hardstEr zijn verschillen tussen de Brabantse regio's. Vooral Zuidoost-Brabant en de regio Helmond en De Peel profiteren het meest van de aantrekkende economie. West-Brabant blijft achter.
De sectoren die het hardst groeien zijn de uitzendbureaus en specifieke beroepen in de zakelijke dienstverlening. Zo komen er steeds meer banen voor accountants, architecten, notarissen en andere hoogopgeleide mensen.
Sluiting Philip Morris werkt naDat het in West-Brabant minder goed gaat, is ten dele nog een gevolg van de sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris. Bovendien wonen in dat deel van de provincie minder mensen, waardoor onder meer de werkgelegenheid in de detailhandel achter blijft.
Behalve de zakelijke dienstverlening is er ook iets meer werk in de bouw. Naar verwachting zal ook het aantal banen in de zorg volgend jaar toenemen. Daar staan minder banen bij de overheid - bijvoorbeeld de Belastingdienst - tegenover.
Toch meer mensen in de WWOndanks toename van het aantal banen blijft het aantal mensen dat een WW-uitkering heeft de komende twee jaar nagenoeg gelijk. Dat komt omdat we steeds langer moeten werken en vooral lager opgeleiden boven de 45 jaar steeds moeilijker aan een baan komen.
Volgens verslaggever Jacqueline Hermans, die bij de presentatie van de cijfers was, zitten vooral hoogopgeleiden onder de 45 jaar in Zuidoost-Brabant gebeiteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.