Video

Uitbuiting Bulgaarse werknemers: inval bij champignonkwekerij De Vliet in Standdaarbuiten

3 juni 2015 om 19:32
nl
Bij een inval in champignonbedrijf De Vliet B.V. in Standdaarbuiten heeft de Inspectie SZW dinsdag 24 Bulgaren aangetroffen die vermoedelijk werden uitgebuit. De inval maakte onderdeel uit van een strafrechtelijk onderzoek naar arbeidsuitbuiting. Ondertussen weet de eigenaar van niets. Gelijktijdig werden doorzoekingen gedaan in Bulgarije.
Geschreven door

Volgens de inspectie werkten bij het bedrijf tientallen Bulgaren via een Bulgaars uitzendbureau. Mogelijk werden ze bij de werving al misleid. De eigenaar is stomverbaasd. "Ik ben flabbergasted."
"Volgens mij doe ik alles volgens de regels", vertelt de eigenaar vebrouwereerd. "Ik ben een gecertificeerd bedrijf, ook het uitzendbureau waarmee ik werk, is gecertificeerd. Mijn medewerkers zijn tevreden. Ze worden op tijd betaald en wonen in mooie huizen."
Onderbetaald en gedwongenVolgens de inspectie werden de Bulgaarse werknemers jarenlang onderbetaald en maakten ze al dan niet gedwongen lange werkdagen. Ook hadden ze nagenoeg geen vrije dagen, aldus de inspectie.
De 24 Bulgaren zijn met een touringcar bij het bedrijf weggehaald. Ze worden opgevangen door medewerkers van de stichting Fairwork. Onder de mannen en vrouwen zijn ook echtparen. Volgens een woordvoerder van de stichting zijn de Bulgaren erg geschrokken van de inval. Ze zijn bang dat ze niet meer uitbetaald krijgen.
Moderne slavernijDe stichting heeft de indruk dat de champignonplukkers niet weten welke rechten ze hebben. Via tolken wordt geprobeerd in kaart te brengen wat zich in de champignonkwekerij heeft afgespeeld. Fairwork bestrijdt en voorkomt moderne slavernij in Nederland.
Behalve de champignonkwekerij zijn er verschillende kantoorpanden en huizen doorzocht. Daarbij is gekeken naar de omstandigheden waaronder de Bulgaren zijn gehuisvest.
Beslag op huizen en auto'sOnderzocht wordt hoeveel het bedrijf met de uitbuiting heeft verdiend. Er is beslag gelegd op twee huizen en twee auto's van de champignonkweker.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.