Ruud van Nistelrooy dankt carrière aan Ossenaar Hasje Ruijs: 'Voor hem ging ik door het vuur'

GEFFEN - Ruud van Nistelrooy was nooit zo'n grote voetballer geworden als hij in zijn jeugd niet Hasje Ruijs tegen was gekomen. Ruijs trainde Van Nistelrooy bij de Osse amateurvereniging Margriet. "Hij maakte mij duidelijk dat ik ontzettend goed kon voetballen."
"Ik geloofde nog niet zo in mezelf", aldus Van Nistelrooy. "Hasje was zo enthousiast en wist mij goed te motiveren. Ik ben onder zijn hoede enorm gegroeid als speler. Ik ging voor hem door het vuur en maakte in één jaar tijd zoveel stappen dat ik klaar was voor een hoger niveau." Van Nistelrooy ging naar de A1 van FC Den Bosch.

De rest van zijn carrière is bekend. De Geffenaar maakte voor FC Den Bosch zijn debuut in het betaald voetbal en speelde vervolgens voor sc Heerenveen, PSV, Manchester United en Real Madrid. In de nadagen van zijn loopbaan kwam de spits nog uit voor Hamburger SV en Málaga.

'Deed alles voor die man'
Volgens de Brabander was die mooie carrière er zonder Hasje dus nooit geweest. "Ik fietste iedere dag van Geffen naar Oss om te trainen. Dat was vaak door weer en wind. Een keer stond Hasje bij ons voor de deur. Kwam hij me met zijn auto ophalen. Dat betekende heel veel voor mij. Voor die man deed ik alles."

Van Nistelrooy ontmoet zijn jeugdtrainer in de onlangs verschenen documentaire 'Dribbels en Dromen'. Deze is gemaakt door ING en Van Nistelrooy speelt hier een hoofdrol in.
Meer over dit onderwerp:
ruud van nistelrooij psv voetbal hasje ruijs