Dansers Lonneke van Leth maken met Oost-Brabantse amateurs 'Odyssee' in oude fabriek Veghel - Omroep Brabant

Dansers Lonneke van Leth maken met Oost-Brabantse amateurs 'Odyssee' in oude fabriek Veghel

3 juni 2015 om 16:08
nl
Een dansvoorstelling met zo'n tachtig mensen op het podium. Regisseur Lonneke van Leth pakt de zaken graag groot aan. Niet verwonderlijk dat ze viel voor de schaal van de oude CHV-fabriek aan de Noordkade, nu een culturele hotspot in Veghel. Donderdag krijgt daar haar dansversie van Odyssee de Brabantse première.
Geschreven door

Van Leth is in Brabant geen bekende naam. Haar gezelschap opereert vanuit Den Haag en haar Odyssee stond eerder in die stad én in Amsterdam. Op zoek naar een speelplek buiten de Randstad kwam ze in Veghel terecht. "Meteen verliefd", vat ze haar eerste kennismaking met het CHV-gebouw samen.
Werken met veel amateursOdyssee is niet zo maar een voorstelling die gespeeld wordt en daarna weer verder trekt. Tientallen amateurdansers en zangers uit Oost-Brabant versterken voor deze editie de vaste artistieke kern van Lonnekes gezelschap.
Ze deed het eerder al bij haar eigen versie van Het Zwanenmeer. Toen ging het om het geld. "Voor een goede voorstelling ben je er niet met maar vier zwaantjes." Maar ze ontdekte dat de samenwerking tussen beroeps en amateurs ook iets extra's opleverde wat ze graag voor de volgende voorstellingen vasthield. "Beroeps beheersen hun vak, de amateurs zijn heel erg enthousiast. Die combinatie is vruchtbaar."
KoekbouwDe Koekbouw heet de hal waar de Odyssee wordt gespeeld. Een grote oude fabriekshal met ruimte voor evenementen tot zo'n 1800 mensen. Van Leth zet er een tribune in, er zit een compleet orkest en het strakwitte decor heeft ook aardig wat ruimte nodig. Toch hebben de dansers nog tientallen meters om te werken; verdwijnen in de verte hoeven ze hier niet te suggereren.
Al met al (orkest, techniek, veel mensen) is Odyssee een grote produktie en dus ook een dure. Lonneke van leth wil er niet veel over kwijt maar het zit haar  niet lekker dat een aantal aangevraagde subsidies niet zijn doorgegaan. Voor een gezonde begroting moeten er veel mensen komen kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.