Lichtjes van kunstwerk op station Breda uitgezet vanwege epileptische aanval reiziger

3 juni 2015 om 16:28
nl
Kunstwerk ‘De Wolk’ van John Körmeling hangt sinds april in het station van Breda. In de installatie zitten honderden knipperende ledlampjes. Die lampjes staan sinds een paar dagen uit nadat iemand een epileptische aanval kreeg door het effect van de lichtjes. Volgens kunstenaar Körmeling kan dit niet omdat hij het effect uitvoerig heeft getest op epileptische patiënten.
Geschreven door

Volgens ProRail zijn de lampjes niet om die reden uitgezet. De stroom voor het kunstwerk zou op een verkeerde groep zijn aangesloten en daarom staan de lampjes uit. Wel is ProRail op de hoogte van de klacht van de reiziger. Die klacht wordt onderzocht.
Körmeling is verbaasd over het verhaal dat de lampjes een negatieve uitwerking zouden hebben op epileptische patiënten. Voordat het kunstwerk werd opgehangen in de hal van het station, voerde hij tests uit met epileptische patiënten. Uit die tests bleek dat de lichtjes geen negatief effect hebben op patiënten.
Laag plafondToch zou in Breda iemand een epileptische aanval hebben gekregen door de effecten van ‘De Wolk’. Het kunstwerk hangt op het station aan een laag plafond. Mogelijk zou het knipperende licht daardoor heftiger overkomen op reizigers.
In Rotterdam hangt een soortgelijk kunstwerk. Daar zou de frequentie van het knipperen zijn aangepast om dezelfde reden als in Breda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.