Verdriet, blijdschap en nostalgie: doodzieke Diny ziet schip laatste keer: ‘Mijn leven begon hier'

3 juni 2015 om 17:39
nl
Op 12-jarige leeftijd maakte van Diny van Meel-Evers uit Etten-Leur de reis van haar leven: met een reusachtig stoomschip voer ze van Canada naar Nederland. Ruim vijftig jaar later maakt Diny opnieuw kennis met de boot, maar helaas om een trieste reden. “Mijn vrouw heeft nog een paar weken te leven. Dit was haar allerlaatste wens”, meldt haar man Gerard.
Geschreven door

Diny worstelt al enkele jaren met haar gezondheid. Ze ademt moeilijk en moet hele dagen doorbrengen in bed. In een periode als deze denkt Diny vaak terug aan vroeger, toen ze bijvoorbeeld nog in Canada woonde. “Ik leefde toen in een volstrekt andere wereld. De reis naar Nederland veranderde mijn leven voorgoed”, herinnert Diny zich.
'Wat een geweldige reis'Begin jaren zestig begon Diny aan de reis van haar leven. Dat is inmiddels ruim vijftig jaar geleden, maar ze herinnert het zich nog als de dag van gisteren. “Ik kan zo de tafeltjes en de eetzalen voor de geest halen. Wat een geweldige reis was dat toch”, vertelt Diny stralend. Echtgenoot Gerard ziet zijn geliefde vrouw met de dag zwakker worden. Hij wilde iets voor haar doen, voordat het te laat was.
Gerard schakelde de hulp in van Stichting Ambulance Wens, een organisatie met alleen vrijwilligers die laatste wensen van terminale patiënten laat uitkomen. Diny naar de haven van Rotterdam brengen, dat is wat Gerard wilde. Op die manier kon hij zijn vrouw weer terugbrengen naar de jaren zestig.
'Ik kan het nu beter afsluiten'De rest is geschiedenis. Woensdag werd Diny verrast met een reisje naar Rotterdam om weer oog in oog te komen met de stoomboot. “Het is niet dezelfde boot, want die is gezonken, maar qua ontwerp en stijl is het precies dezelfde. Ik herken zelfs een paar kamers en ruimtes, echt geweldig”, vertelt Diny in tranen.
Haar man Gerard is blij dat Diny deze dag nog mag meemaken. “Het is een zeer moeilijke tijd voor ons twee. We zijn allebei zestigers, het liefst had ik haar de rest van mijn leven nog bij mij gehad. Maar het mag niet zo zijn. Daarom genieten we deze dag extra van elkaar.”
Diny vult aan. “Ik heb het gevoel alsof ik het nu beter kan afsluiten. Het is nu eenmaal zo, ik kan me er maar beter bij neerleggen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.