Henk Krol kreeg hulp van ministerie bij aanvragen van omstreden subsidies, aldus onderzoek NRC

3 juni 2015 om 17:19
nl
Eindhovenaar Henk Krol kreeg jarenlang hulp bij het aanvragen van inmiddels omstreden subsidies. Dat blijkt uit onderzoek van NRC, op basis van honderden documenten over Krols subsidies in de periode tussen 2007 en 2013.
Geschreven door

De krant schrijft dat Krol hulp kreeg van een ambtenaar bij het herschrijven van een verzoek. Ook bleven nieuwe betalingen naar de Gay Krant gaan terwijl niet werd gecontroleerd waar eerdere subsidiegelden aan waren besteed.
Krol was sinds 1980 hoofdredacteur en eigenaar van de Gay Krant. Ook leidde hij een aantal bedrijven die aan de Gay Krant waren verbonden. In 2013 gingen die bedrijven failliet, ondanks de ontvangen subsidies.
Reactie KrolTegenover NRC laat Krol weten dat hij leunde op de hulp van het ministerie. Hij zegt destijds blij te zijn geweest dat de overheid zijn strijd steunde. Deskundigen vertellen dat de manier waarop subsidie is verleend aan Krol niet onrechtmatig is, maar wel opmerkelijk.
Volgens de Leidse hoogleraar subsidierecht Willemien den Ouden wordt op ministeries klantvriendelijk meegedacht omdat subsidies ingewikkeld zijn. De subsidies voor Krol kwamen uit een speciaal potje van het ministerie.
Volgende week rechtszaakHet ministerie wil 200.000 euro terug van De Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK). Volgende week bepaalt de civiele rechtbank in Den Bosch of Krol persoonlijk aansprakelijk is.
SVGK liet eerder weten beslag te willen laten leggen op het huis van Krol om zo de twee ton subsidie terug te betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.