Taakstraf voor stenengooier (14): PVV’er Jake Owen Raats uit Etten-Leur woedend: ‘Dit kan niet’

3 juni 2015 om 17:45 • Aangepast 21 november 2020 om 18:02
nl
PVV-raadslid Jake Owen Raats uit Etten-Leur wil dat justitie de jongeren die zijn huis hebben bekogeld in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van maart, harder aanpakt. Raats stapt naar het gerechtshof nadat hij woensdag per brief had vernomen dat justitie een van de jongens een taakstraf van twaalf uur heeft gegeven.
Profielfoto van
Geschreven door

“Als je ziet hoe vaak het is gebeurd, vind ik dit niet kunnen'', reageert de PVV'er uit Etten-Leur. Toen hij campagne voerde om voor zijn partij in het provinciebestuur te komen, was zijn huis herhaaldelijk doelwit. De politie pakte drie jongens van veertien op, die de vernielingen bekenden.
“Eigenlijk zegt de officier van justitie hiermee, je kunt best ruiten ingooien van politieke tegenstanders, dan moet je alleen even twaalf uur schoffelen en is het weer goed'', aldus Raats. Het huis van de Brabantse PVV-kandidaat werd meerdere malen bekogeld met een steen waardoor er meerdere ruiten sneuvelden.
StrafvervolgingDoor de taakstraf te aanvaarden, ontkomt de jongen aan strafvervolging. Raats hoopt dat met een klacht bij het hof alsnog af te dwingen, zei hij. De PVV'er, die overigens niet voor het provinciebestuur werd gekozen, plaatste een kopie van de brief van justitie op Twitter. Het Openbaar Ministerie in Breda was niet direct bereikbaar voor een toelichting.
Raats was niet de enige PVV'er die tijdens de campagne te maken kreeg met narigheid. In Friesland en Zeeland werden huizen van kandidaten beklad. Partijleider Geert Wilders sprak destijds van 'aanslagen' op zijn mensen. Premier Mark Rutte en andere politici spraken er hun afschuw over uit.
Bescherming PVVJake Owen Raats vertelde eerder dat een van de jongens wel eens heeft aangebeld en hem heeft uitgescholden, onder meer voor racist.
Wilders noemde het onaanvaardbaar dat PVV-kandidaten met geweld worden geconfronteerd. Hij vindt dat ze moeten worden beschermd.
HorrormaskerJake Owen Raats was op zijn negentiende al raadslid in in Etten-Leur. Hij kwam eerder ook in het nieuws, omdat er op een avond iemand met een horrormasker voor het raam van zijn huis stond. Hij belde de politie, maar later bleek het om een grap van zijn oudste broer te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.