'Stapel verdient tweede kans', zegt Philip Eijlander aan vooravond vertrek als rector magnificus UvT

3 juni 2015 om 19:24
nl
De scheidend rector magnificus van de Tilburg University, Philip Eijlander, vindt dat Diederik Stapel een tweede kans verdient. Dat zegt Eijlander in Onder Ons. Donderdag neemt hij afscheid als rector magnificus, hij blijft er wel hoogleraar.
Geschreven door

Eijlander ontmoet Stapel nu nog wel eens op de tennisbaan. Verder dan een 'hallo' gaat het niet. Terwijl ze elkaar goed kennen.
De onderzoeksfraude van Stapel in 2011 deed alles kantelen. "Ik ben er toentertijd meteen mee aan de slag gegaan. Het was echt crisismanagement. Maar goed, daar was ik dan ook voor aangesteld. Ons contact werd verbroken."
KlokkenluidersEijlander kreeg lovende woorden voor z'n kordate optreden in die affaire. Zelf was hij bang dat de klokkenluiders, studenten en medewerkers van Stapel, zouden lijden onder het openbaar maken van de fraude. Dat was gelukkig niet het geval.
"Er is er zelfs één onlangs cum laude gepromoveerd. Die gaat nu een glansrijke carrière in Amerika tegemoet. Daar ben ik wel blij om."
Streep onder de affaire StapelEijlander heeft voor zichzelf een streep gezet onder de 'affaire'. Wel hoopt hij dat Stapel een tweede kans krijgt. "Iedereen verdient dat, dus Stapel ook."
Donderdag neem Eijlander afscheid als rector magnificus, in het bijzijn van 600 studenten en medewerkers. Hij gaat door als hoogleraar. "Ik wil de studenten beter maken dan mezelf. Daar gaat het me om."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.