Video

Bezuinigingen bij zorginstellingen worden niet gevoeld door directeuren: enorme salarissen

4 juni 2015 om 09:58
nl
De algemeen directeuren van de Brabantse zorginstellingen Ananz, Stichting Groenhuysen, Zorggroep Elde en Stichting tanteLouise-Vivensis behoren tot de top vijf van grootverdieners bij instellingen voor ouderen- en thuiszorg. De bestuurders staan volgens een ranglijst 'Actiz 50' van vakbond FNV voor meer dan 235.000 euro per jaar op de loonlijst.
Geschreven door

Inge Wolf-De Jonge van Ananz in Geldrop en Heeze spant de kroon met een salaris van 259.675 euro. Haar collega Ed Rutters krijgt jaarlijks 258.797 euro op zijn rekening bijgeschreven en staat in de top vijf op een derde plek.
Stichting GroenhuysenDe tweede plaats wordt ingenomen door Hennie Brons van Stichting Groenhuysen, een zorginstelling die in de regio Roosendaal actief is. Hij werd vorig jaar beloond met 259.428 euro.
Zorggroep Elde in Boxtel en omstreken heeft inmiddels met een riante beloning afscheid genomen van bestuursvoorzitter Thijs Meulemans. Hij verdiende 240.852 euro en kreeg ook nog een ontslagvergoeding van 227.450 euro.
TanteLouise-Vivenis Jef Pelgrims van tanteLouise-Vivensis in Bergen op Zoom moet het doen met een vijfde plaats in de ranglijst. Zijn vermogen groeide met 235.022 euro.
Buiten de top 5 valt Rob Stam van zorggroep Thebe met 224.195 euro.
'Ten onrechte in top vijf'Zorginstelling Ananz zegt tegen Omroep Brabant dat ze ten onrechte in het lijstje staan. Het bestuur wijst erop dat Ananz bij de St. Anna Zorggroep hoort waar ook ziekenhuizen onder vallen. "We moeten dus eigenlijk in het lijstje met ziekenhuisdirecteuren staan", aldus een woordvoerder.
Zorggroep De Elde en Thebe laten weten dat de salarissen helemaal volgens de nog geldende regels zijn. De topsalarissen moeten in 2017 teruggebracht zijn. Een woordvoerder van De Elde benadrukt dat de opvolger van Meulemans 169.000 euro verdient.
'Onrechtvaardig salaris slecht voor cliënten'Hoogleraar Bedrijfsethiek, Wim Dubbink,  van Tilburg University noemt het een vreemde reactie van de zorginstellingen dat de salarissen binnen de regels zijn. "Het moest er nog bijkomen ook dat ze tégen de regels waren", aldus Dubbink. "De salarissen van de topbestuurders mogen dan wettelijk deugen, maar dan zijn ze nog niet moreel juist."
Volgens de hoogleraar is het onverstandig om topbestuurders een salaris te geven dat volgens medewerkers als onrechtvaardig wordt beschouwd. "Een medewerker van een zorginstelling die het gevoel heeft het salaris van de bestuurder onrechtvaardig is, zal niet graag extra zijn best doen. En minder gemotiveerde medewerkers zijn weer slecht voor cliënten in de zorg."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.