Video

Grote brand Xycarb Ceramics Helmond is onder controle: één gewonde, pand verwoest

4 juni 2015 om 16:20
nl
Bij Xycarb Ceramics op de Zuiddijk in Helmond brak donderdagmidag rond kwart over twee een zeer grote uitslaande brand uit. Het bedrijf werd meteen ontruimd. Omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden. Een medewerker ademde rook in en liep brandwonden op. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis.
Geschreven door

Iets na zeven uur werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen duurt nog uren. Vrijdag vindt er technisch onderzoek plaats bij het bedrijf, zo is de planning.
Snel opgeschaaldDe brand ontstond iets na twee uur bij een machine en werd al snel opgeschaald naar GRIP 2. Dit gebeurt als er gevolgen zijn voor de omgeving. De hulpdiensten waren massaal aanwezig. Korpsen uit de verre omgeving hielpen met blussen. Het pand van Xycarb Ceramics mag als verloren worden beschouwd. Het bedrijf is voorlopig gesloten.[Tweet:body:https://twitter.com/EmileVaessen/status/606495394122579968]
Gevaarlijke situatieBrandweermensen spraken op locatie van een 'tricky' situatie. "We weten nog niet wat er gebeurt", vertelde een brandweerman tegen onze verslaggever toen de brand al een paar uur woedde. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=Fml6YfLgABs]
In de verre omgeving was een flinke rookpluim te zien. Omstanders hoorden na het uitbreken van de brand ontploffingen. De omgeving rond het bedrijf werd ontruimd. De pers en politie mochten niet binnen een straal van vijfhonderd meter van de brand komen omdat de situatie te gevaarlijk was. Door de brand stonk het op het industrieterrein. Volgens de brandweer zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, behalve stoffen die normaal zijn in rook.
Waterstoftank zorgde voor gevaarIn het pand stond een waterstoftank. Rond zes uur had de brandweer die tank succesvol veiliggesteld, waardoor het grootste gevaar was geweken. Een silo bij Xycarb werd uit voorzorg nat gehouden. [tweet:body:https://twitter.com/kiepeboer/status/606455189328031744]
Reactie directeur XycarbDirecteur Peter Spit van Xycarb was niet op de locatie aanwezig toen de brand uitbrak. “Onze mensen hebben snel gehandeld door iedereen meteen naar buiten te brengen. Helaas greep de brand te snel om zich heen en konden ze geen eerste bluswerkzaamheden uitvoeren.”
Even was er onduidelijkheid over een vermiste medewerker. “Die medewerker is later gevonden. Met het gewonde slachtoffer gaat het naar omstandigheden goed.”
Spit weet nog niet welke gevolgen de brand heeft voor Xycarb Ceramics. “Het is nog te vroeg voor conclusies. Pas als de situatie onder controle is, kunnen we kijken wat de gevolgen zijn.”
Burgemeester aanwezigBurgemeester Elly Blanksma van Helmond kwam ter plekke op industrieterrein Hoogeind. Ze had voortdurend overleg met brandweer en politie. Om zes uur gaf Blanksma een persconferentie over de brand.
Het bedrijf Xycarb Ceramics maakt onderdelen voor de elektronische industrie, zoals onderdelen voor LED-lampen. Er werken tweehonderd mensen.
Vorig jaar twee dodenVorig jaar augustus kwamen twee medewerkers van Xycarb om het leven na een gasontsnapping in een silo. Dit gebeurde tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een reactor. [tweet:body:https://twitter.com/WVerkoelen/status/606436000760528896][tweet:body:https://twitter.com/JolijnBrouwers/status/606436877130952705][tweet:body:https://twitter.com/Marieke_81/status/606438221153767424][tweet:body:https://twitter.com/WVerkoelen/status/606439454136528897]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.