Sigarettenoorlog betekent mogelijk het einde van het winkelcentrum bij De Rooi Pannen in Tilburg

4 juni 2015 om 22:53
nl
Scholengemeenschap De Rooi Pannen voelt zich in de kou gezet door minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Sinds kort mogen er in het eigen winkelcentrum van de opleiding geen sigaretten meer worden verkocht. De Voedsel- en Warenautoriteit legde de school hiervoor al twee boetes op.
Geschreven door

De verkoop van rookwaren hoort volgens de inspectie niet thuis op het terrein van een onderwijsinstelling. Maar volgens De Rooi Pannen staat het winkelcentrum los van de school en is het juist bedoeld voor detailhandel.
"Wij willen het beste voor onze leerlingen. We verkopen daarom geen sigaretten in de aula. Ik raad ze ook sterk af om zelf te roken. Maar sigaretten maken wel deel uit van onze maatschappij en dus ook van een assortiment in een winkelcentrum", zegt voorzitter van het college van bestuur Tiny Pheninckx.
Doodsteek voor het winkelcentrumDagelijks krijgen de winkels bij de onderwijsinstelling ongeveer tienduizend klanten over de vloer. Studenten runnen de winkels om ervaring op te doen in de echte praktijk. De Rooi Pannen is franchisehouder van Primera en supermarkt EMTÉ. Beide merken dreigen de stekker eruit te trekken als het sigarettenverbod niet van tafel gaat. Dat zou het einde betekenen van het winkelcentrum.
Minister vindt verbod terechtDe Rooi Pannen heeft een beroep gedaan op minster Bussemaker van Onderwijs. Maar zij blijft bij haar standpunt dat tabaksverkoop niet thuis hoort op een school. In antwoord op kamervragen van het Bossche CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog liet de bewindsvrouw eerder weten dat het winkelcentrum namelijk wel degelijk onderdeel is van de onderwijsinstelling omdat 'er sprake is van verwevenheid'.
Rog vindt dat de minister te veel haar oor laat hangen naar de staatssecretaris van Volksgezondheid die de sigaretten wil uitbannen. Ook bestuursvoorzitter Pheninckx reageert teleurgesteld: "Onderwijskundig is er geen betere manier om jonge mensen op te leiden dan op de manier zoals wij dat doen. Dat weet ook de minister. Ik had daarom wel wat meer steun verwacht."
RechterDe scholengemeenschap stapt naar de rechter voor een definitieve uitspraak. Het is nog niet bekend wanneer de zaak dient. Ondertussen gaat volgens de bestuursvoorzitter de verkoop van tabak gewoon door: "Het is erop of eronder. Niet voor de toekomst van de tabaksverkoop, maar voor een goede opleiding van onze leerlingen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.