Hockey World League: Oranje wint met 4-0 van Egypte

5 juni 2015 om 00:37 • Aangepast 21 november 2020 om 18:00
Het Nederlands hockeyteam is in Buenos Aires de halvefinaleronde van de Hockey World League begonnen met een 4-0 overwinning op Egypte. Helmonder Bob de Voogd opende in de eerste helft de score. Na rust was Steve van Ass trefzeker en scoorde Mink van der Weerden uit Someren uit een strafcorner. Bob de Voogd scoorde tot slot zijn tweede goal.

Oranje Zwart is bij Oranje hofleverancier met zes spelers; Robert van der Horst, Mink van der Weerden, Jelle Galema, Niek van der Schoot, Sander Baart en Bob de Voogd.
Caldas wil keepers testenNederland speelde nog nooit tegen Egypte, de nummer twintig van de wereldranglijst. Oranje trad donderdag in de geboortestad van bondscoach Max Caldas aan met aanvoerder Robert van der Horst uit Eindhoven, die doorgaans een defensieve rol vervult, op het middenveld. De ietwat vermoeide Robbert Kemperman fungeerde als wissel.
De spelmaker van Kampong reisde zondag om privéredenen naar huis en keerde donderdagochtend terug in het spelershotel. Pirmin Blaak verdedigde het Nederlandse doel. Caldas wil zijn twee keepers, met Jaap Stockmann lange tijd als eerste keus, in de HWL beurtelings aan het werk zien.

Overtuigende overwinningBlaak moest al in de vijfde minuut redding brengen na een foutje van Mink van der Weerden. Verder kreeg de doelman van Rotterdam niet veel te doen. De stand na het eerste kwart was echter nog 0-0. Met name Valentin Verga liet een paar aardige kansen liggen.

Ook in het tweede kwart had Oranje moeite om tegen het stugge Egypte tot scoren te komen. De Voogd brak in de 26e minuut de ban met een trefzekere uithaal (1-0) waarna Van Ass met een fraai backhandschot de marge verdubbelde (2-0). Van der Weerden, uit de zesde strafcorner, en opnieuw De Voogd tilden de score naar een aanvaardbaar niveau: 4-0.

'Eventjes zoeken naar de eerste goal'Bob de Voogd was tevreden na de eerste wedstrijd: “Het is lekker dat ik hier mag scoren. Persoonlijk erg lekker. Maar het was wel eventjes zoeken naar de eerste goal. We wisten niet zo goed wat we van Egypte moesten verwachten, hadden maar één wedstrijd van ze gezien. Maar mooi dat we met 4-0 de opening hebben. Nu hopen dat we kunnen groeien in het toernooi.”
Robert van der Horst spreekt van een goed resultaat. “Het was wel even wennen aan het veld, maar uiteindelijk konden we in de tweede helft in een hoger tempo spelen. Maar respect voor de jongens uit Egypte. Nu komen alleen maar topwedstrijden. “ Het Nederlands team treft in de poulewedstrijden nog Zuid-Korea (zaterdag), Nieuw Zeeland en Japan, waarna de kruisfinales zijn.
Deelname Olympische Spelen Nederland wil bij dit toernooi van de HWL, waar in Buenos Aires tien landen aan deelnemen, bij de eerste drie eindigen. Daarmee verdient Oranje een olympisch startbewijs en is het tevens verzekerd van deelname aan de finale van de HWL eind dit jaar in India.
"Dit is het toernooi om ons te plaatsen voor Rio", aldus Van der Horst. "We willen bij de eerste drie eindigen. Daar gaat het om. Wij zijn nummer twee van de wereld en zijn het aan onze stand verplicht om ons te plaatsen voor de Olympische Spelen."