Video

Warmste plek van Nederland in Brabant: 33,6 graden in Volkel

5 juni 2015 om 21:46 • Aangepast 21 november 2020 om 18:00
nl
We hebben geweten dat 'ie er was: de eerste tropische dag van het jaar. Bijna overal in Brabant was het vrijdagmiddag meer dan 30 graden. In Volkel werd zelfs een record gebroken: daar werd het 33,6 graden en daarmee was het de warmste plek van het land.
Profielfoto van
Geschreven door

In het westen van de provincie lagen de temperaturen iets lager dan in het oosten, maar met circa 30 graden was het toch zuchten en steunen onder een warme zon. In nog geen 24 uur tijd steeg de temperatuur tien graden ten opzichte van donderdag. En na deze tropische dag daalt de temperatuur ook weer net zo snel tot 22 graden op zaterdag.
ZIE OOK: Code oranje voor Brabant: 'onweersbuien tot acht uur'
Aan het begin van de middag lag het kwik al rond de 26 graden en gedurende de middag steeg dat nog verder. Volkel heeft vrijdag het record voor 5 juni gevestigd met 33,6 graden. Het huidige warmterecord stond daar op 30,1 graden. Dat was in 1959.

Overal topdrukteSlagers doen goede zaken op deze tropische dag. Slager Lauran Bossers in Eindhoven noemt het de drukste dag van het jaar. "Ik ben al om vier uur vanmorgen begonnen. Om voorbereidingen te treffen. Iedereen wil barbecueën."
Ook de ijssalons doen goede zaken. Leon Kees van ijssalon Kees in Geldrop zag uit naar deze dag. "We hebben er wat lang op moeten wachten." Topdrukte is het ook bij strandbad Aquabest in Best. Er is bijna geen ligbed meer te krijgen. Volgens een bezoeker is dat niet verwonderlijk: "Lekker weertje en mooie vrouwen. Perfect."
Onweersbuien en hagelEen verkoelende plas water zoeken is vrijdag geen overbodige luxe. Insmeren tegen de zon ook niet, want wolken zullen met name in het begin van de middag niet te zien zijn. Pas aan het einde van de middag maakte de zon in het westen van Brabant plaats voor pittige onweersbuien.

Wachten op privacy instellingen...

Vanaf vier uur 's middags tot een uur of negen 's avonds geldt er code oranje van het KNMI voor onweersbuien. Er is dan ook kans op hagel en zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Zeer lokaal mogelijk meer.
Later op vrijdagavond en -nacht trekken die buien ook naar het oosten van Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.