Video

Smeulende resten bij uitgebrand bedrijf Xycarb Ceramics in Helmond, brandweer kan niet nablussen

5 juni 2015 om 12:04 • Aangepast 21 november 2020 om 18:00
nl
Het smeult nog op moeilijk bereikbare plekken in het donderdag uitgebrande bedrijf Xycarb Ceramics in Helmond. De brandweer kan er niet bij om na te blussen, omdat de resten van het bedrijf die nog overeind staan, instabiel zijn. De brandweer zet een drone in om de inzet achteraf te kunnen evalueren. De drone zweeft boven het uitgebrande pand om videobeelden te maken.
Profielfoto van
Geschreven door

Een geraamte, dat is alles wat er nog over is van het bedrijf Xycarb Ceramics in Helmond. De brand was donderdagavond al meester. Toch kunnen er vrijdag nog vlammen te zien zijn bij het bedrijf. Daarvoor waarschuwt Xycarb.
VlammenEr staat een tank op het terrein die als de druk hoog oploopt in de tank zichzelf affakkelt. De druk loopt hoger op bij warm weer, zoals vrijdag. Als het gebeurt is er volgens Xycarb geen reden voor paniek: "Dit is een standaard functie van de installatie en geen reden tot zorgen. De brandweer is hiervan op de hoogte."

Wachten op privacy instellingen...

Donderdag brandde het pand aan de Zuiddijk helemaal uit. Eén persoon raakte daarbij gewond. Vrijdag is de technische recherche op het terrein voor een onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

GevolgenHet bedrijf Xycarb Ceramics maakt onderdelen van halfgeleiders en ledlampen. Directeur Peter Spit kon donderdag nog niets zeggen over de gevolgen van de brand. "Het is nog te vroeg voor conclusies. Pas als de situatie onder controle is, kunnen we kijken wat de gevolgen zijn."
De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De brand zou zijn ontstaan bij laswerkzaamheden, maar onderzoek moet vaststellen of dat daadwerkelijk zo is.
Persoonlijke bezittingen kwijtVrijdagmiddag om één uur is er een personeelsbijeenkomst van Xycarb Ceramics. Dan wordt het personeel bijgepraat over de gevolgen van de brand. Een paar medewerkers kwamen vrijdagochtend kijken naar de schade bij hun werk. "Het is zo onwerkelijk. Ik had hier moeten werken nu", zei er een. Medewerkers zijn veel persoonlijke bezittingen kwijt die ze moesten achterlaten, zoals rijbewijzen en telefoons.

Wachten op privacy instellingen...

Ook auto's uitgebrand Vrijdagochtend was de schade van de brand goed zichtbaar. Auto's van medewerkers bij het bedrijf zijn in vlammen opgegaan. Binnen in het pand klonk nog steeds een brandalarm.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.