Elektrocutie van Janneke van Gaal: 180.000 euro boete voor gemeente en verhuurder

25 maart 2016 om 15:03 • Aangepast 21 november 2020 om 11:43
nl
De gemeente Boxtel, de Eindhovense antikraakverhuurder Camelot en de technische dienst van Camelot moeten ieder 60.000 euro boete betalen vanwege de dood van Janneke van Gaal in 2013. De rechter in Den Bosch zegt vrijdagmiddag dat zowel de gemeente als de verhuurder schuldig zijn aan de dood van de studente, die om het leven kwam toen ze geëlektrocuteerd werd tijdens het douchen.
Profielfoto van Heyster Saskia van
Geschreven door
Heyster Saskia van

De rechter meent dat zowel Camelot als de gemeente Boxtel nalatig zijn geweest. De dood van Janneke van Gaal had voorkomen kunnen worden als de elektrische installatie in het huis beter was gecontroleerd en er een kundige monteur was ingezet, aldus de rechtbank.
Drie jaar onderzoekHet onderzoek naar de elektrocutie duurde meer dan drie jaar. Justitie besloot naar aanleiding van dat onderzoek om de gemeente Boxtel, als eigenaar van het pand, en Camelot te vervolgen vanwege gebrekkig onderhoud.

Wachten op privacy instellingen...

Omdat de gemeente en Camelot rechtspersonen zijn, kon Justitie geen celstraffen eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daarom 60.000 euro voor de gemeente Boxtel en ook 60.000 euro voor de verhuurder Camelot.
Het OM eiste 30.000 euro boete voor de technische dienst van Camelot, maar de rechter besloot die boete te verhogen naar 60.000 euro.
De rechtbank verwijt Camelot Technische Dienst dat ze de gemelde storing liet verhelpen door een medewerker die daar niet voor was toegerust. Ook had Camelot Technische Dienst na de terugmelding van de monteur nader onderzoek moeten verrichten, vindt de rechtbank.
Eerder ook schokkenDe gemeente was in augustus 2012 eigenaar van de woning en stelde Camelot Beheer aan als tijdelijk beheerder. In die periode lichtten de toenmalige bewoners van het huis de beheerder in over stroomschokken tijdens het douchen.
Camelot stuurde in overleg met de gemeente een zelfstandig monteur via Camelot Technische Dienst. De monteur stelde het probleem vast en loste het naar zijn idee op. In januari 2013 ging het echter mis.
Moeder in tranenJannekes stiefvader, die bij de rechtszaak aanwezig was, reageerde na de uitspraak opgelucht. "Eindelijk gerechtigheid", sprak hij. Ook de moeder geeft aan erg opgelucht te zijn dat de rechter de maximale straf heeft opgelegd. Direct na de uitspraak barstte ze in tranen uit.
Tijdens een eerdere zitting gaven de gemeente Boxtel en verhuurder Camelot elkaar de schuld van wat er fout ging in het huis aan de Koevoortseweg in Boxtel. Voor de nabestaanden was het pijnlijk om te horen dat zowel de gemeente als Camelot vinden dat ze geen fouten hebben gemaakt en dat ze niets hebben aangepast in hun werkwijze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.