Toen we New York aan de Engelsen gaven; geleerden praten over Verdrag van Breda

5 juni 2015 om 15:02
nl
Geleerden uit de hele wereld buigen zich vrijdag in Breda over 'De Vrede van Breda'. Het verdrag uit 1667 is niet algemeen bekend, maar het is het moment dat Nederland de kolonie New York - die toen nog Nieuw Amsterdam heette - afstond aan Engeland. Een groep Bredanaars heeft de studiedag belegd omdat ze over twee jaar een herdenking op willen tuigen; het is dan 350 jaar geleden dat het verdrag op het Kasteel van Breda werd ondertekend.
Geschreven door

'De Vrede van Breda' was het verdrag waarmee een eind kwam aan de tweede Engels-Nederlandse oorlog. Delegaties namens Engeland en Nederland, maar ook van Frankrijk en Denemarken woonden maanden in Breda voor de onderhandelingen; Breda was opeens een stad van internationale diplomatie.
SurinameHet meest bekende resultaat van de gesprekken is dat Nederland Suriname kreeg van de Engelsen en in ruil daarvoor Nieuw-Amsterdam (New York) afstond. Later volgden overigens nog een derde en een vierde Engels-Nederlandse oorlog.
Deskundigen proberen vrijdag precies in beeld te krijgen wat nu allemaal de gevolgen zijn van de Vrede van Breda. In hun vergaderstukken staat in ieder geval al een leuke suggestie voor de herdenking in 2017: na de ondertekening van het verdrag werd er vuurwerk afgestoken en stroomde er wijn uit de Bredase fonteinen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.