Video

Run op goedkope tractorcertificaten door naderende invoering tractorrijbewijs

7 juni 2015 om 16:51
nl
Er is een ware run op tractorcertificaten gaande. Vanaf 1 juli moet je een tractorrijbewijs halen om een tractor te mogen besturen. Nu heb je voor 150 euro en een cursus van een paar uur al een certificaat. Maar vanaf volgende maand ben je tien keer zoveel geld kwijt voor een tractorrijbewijs. En dus probeert iedere tractorchauffeur in spe op de valreep nog een certificaat te halen
Geschreven door

Héél voorzichtig parkeert Sander van Kempen (17) zijn luid ronkende tractor achteruit in. "Mijn vader zei dat het handig was om te halen, omdat het straks meer dan duizend euro gaat kosten. Dat vond hij iets te veel geld."  En dus ging Sander deze week nog snel op voor zijn tractorcertificaat.
Sander vergat zijn waarschuwingslichten aan te zetten tijdens het achteruit rijden en negeerde een doorgetrokken streep op het fietspad. Toch kreeg hij 'gewoon' zijn certificaat. Vanaf 1 juli gaat dat niet meer zo makkelijk.
16 doden, 100 gewondenIlona Hultermans van Veilig Verkeer Nederland: "Jaarlijks zijn er in Nederland 16 doden en 100 gewonden te betreuren door ongelukken met landbouwvoertuigen. De invoering van een rijbewijs voor tractors moet helpen om die aantallen omlaag te krijgen."
Boeren zijn verdeeld over het nieuwe tractorrijbewijs. Melkveehouder Jan Schapendonk uit Berkel-Enschot: "Ik denk dat het huidige systeem best voldoet."
Amper 20 km per uurZijn collega Peter Robben vindt het wél een goed initiatief. Robben: "Voor de veiligheid is het goed, want die tractors van tegenwoordig lopen wel hard. Vroeger reden ze amper 20, 25 kilometer per uur. Nu vliegen ze af en toe met 40 kilometer per uur voorbij. Als het niet harder is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.