Video

Bijenvolk op drift is opnieuw stapelverliefd op het Baarsplein in Woudrichem

6 juni 2015 om 22:58
nl
Hetzelfde plein, bijna op dezelfde plek en ook nog eens in dezelfde periode als vorig jaar. Bewoners van het Baarsplein in Woudrichem hebben voor de derde keer bezoek gekregen van een bijenvolk op drift. Koos de gevluchte koningin in 2014 nog een boom uit als nieuwe vestigingsplaats, nu had een struik (vol met stekels) de voorkeur.
Geschreven door

Volgens boswachter Frans Kapteijns is het niet geheel toevallig dat het bijenvolk op drift opnieuw voor het Baarsplein in Woudrichem heeft gekozen. "Bijenkoninginnen geven onder meer via het DNA door wat de beste plekken zijn om zich te vestigen. Simpelweg een stuk ingebouwde communicatie en blijkbaar voldoet het plein aan de voorwaarden die ze stellen."
Zwermbrigade Sinds kort beschikt ook onze provincie over een zwermbrigade. Imkers wonend in een bepaalde regio vormen een soort hulpdienst, maar dan voor bijenvolken op drift. Imker Arnold Kool uit Oudendijk zit bij de zwermbrigade die ook actief is een deel van het Land van Heusden en Altena. Via internet zijn ze relatief makkelijk te vinden.
Snel na de melding was hij ter plaatste om het volk uit de struik in de nieuwe korf te krijgen. Na nogal wat schudden, scheppen en takken afknippen zat na een half uur ongeveer de helft van het volk in de korf. "De rest volgt vanzelf", aldus het lid van de zwermbrigade. "Ik laat de korf hier staan en alle bijen zullen uiteindelijk de koningin volgen. Als het donker wordt dan haal ik de korf en bijen weer op."
Tweede vluchtDit jaar was de zwerm bijen op het Baarsplein relatief klein. Het was een zogeheten tweede vlucht uit een oude kast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.