Andere Tijden Sport duikt in verleden van Eindhovense NBA-basketballer Rik Smits: van zero naar hero

7 juni 2015 om 17:12
nl
De Eindhovense basketballer Rik Smits begon pas op zijn veertiende met het spelen van basketbal. Hij was toen nog een 'onzeker manneke'. Maar dat veranderde toen hij amper vier jaar later zijn geluk in Amerika ging beproeven. Met succes, want daar werd hij een superster. Andere Tijden Sport zendt zondagavond om 22.10 uur op NPO 1 een portret uit van de Eindhovense sportheld.
Geschreven door

In de documentaire van Andere Tijden Sport vertelt Smits uitgebreid over zijn weg naar Amerika. De Eindhovenaar had het met name in Nederland moeilijk. "Ik was een onzeker menneke in Nederland, had weinig zelfvertrouwen. En dat is helemaal veranderd toen ik in Amerika kwam."
Kijk de aflevering van Andere Tijden Sport terug via Uitzending Gemist.
Van zero naar heroIn Amerika werd de 2.24 meter lange Smits niet gepest. Integendeel: zijn lengte was juist de reden waarom hij gescout werd door de coach van het Amerikaanse Marist College.
De lange center speelde op dat moment voor PSV/Almonte. Bij Marist College kreeg hij een beurs aangeboden om overzees te spelen. Smits brak pas echt door in 1986 toen hij met Marist in het eindtoernooi van het collegebasketbal belandde.
Tijdens een wedstrijd tegen Georgia Tech liet hij zich van zijn beste kant zien. Dat werd uiteindelijk beloond met een contract bij een van de topploeg uit de NBA. Tijdens de jaarlijkse draft werd Smits door de Indiana Pacers als tweede gekozen. Bij die ploeg hij speelde twaalf jaar en groeide uit tot een superster. Hij speelde onder meer vier Conference finales en een NBA-finale met de Pacers.
Andere Tijden SportHet tv-programma Andere Tijden Sport zendt zondagavond een documentaire uit over de sportheld uit Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.