Bram van Orten uit Eindhoven wint NK Monopoly en wil z'n pa achterna als wereldkampioen

7 juni 2015 om 22:48
nl
Bram van Orten uit Eindhoven is de allerbeste Monopoly-speler van Nederland. Hij won zondag het Nederlands kampioenschap Monopoly in Den Haag. In de finale versloeg hij onder meer zijn broer Teun.
Geschreven door

Monopolyen zit in het bloed bij de familie Van Orten. Vader Joost werd in 1992 al eens wereldkampioen en zijn zoon hoopt dit jaar in zijn voetsporen te treden. Bram mag dankzij zijn winst op het NK namelijk in september deelnemen aan het WK Monopoly in Macao (bij China).
'Altijd alles kopen'Wat is zijn tactiek? "Altijd alles kopen. En alles bouwen. Als er veel mensen met straten zijn is het handig om per straat vier huizen neer te zetten, in plaats van een hotel te kopen. Als alle huizen op zijn, mag niemand namelijk meer bouwen."
Maar Monopoly blijft natuurlijk ook een spel met een flinke geluksfactor. Zo is het behoorlijk handig als je vroeg in het spel op ‘dure’ straten terechtkomt. En dat geluk had de 28-jarige Bram in de finale. “Een van de eerste straten die ik kocht was de Kalverstraat.” Broer Teun eindigde als vierde. “Die baalt wel, want hij stond er in het begin beter voor.”
Met de paplepelHet spelen van Monopoly kreeg Bram met de paplepel ingegoten. “Als klein menneke moesten we altijd spelletjes doen. Dan doe maar Monopoly, want dat is leuk.”
Hij mag nu dus naar het WK, waar per land de allerbeste Monopoly-speler aan mag deelnemen. Maar zijn tegenstanders kent hij nog niet. “Ik heb eigenlijk geen idee. Ik heb begrepen dat ze in de VS redelijk fanatiek zijn. Ik verwacht goede concurrentie. Vorige keer deden iets van 42 landen mee.”
Advies van vaderBram van Orten neemt het hele Monopoly-gebeuren zelf duidelijk niet al te serieus. Maar nu hij naar het wereldkampioenschap gaat, wil hij daar ook winnen natuurlijk. Voor het NK vroeg hij nog geen advies aan zijn vader, maar met het oog op het wereldkampioenschap kan die hem als ervaringsdeskundige vast nog wat tips geven. ”Daar moet ik het eens een keer met hem over gaan hebben”, lacht Bram.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.