Máxima Medisch Centrum Eindhoven is bijna een miljoen kwijt aan afkoopsommen voor 5 ex-managers - Omroep Brabant

Máxima Medisch Centrum Eindhoven is bijna een miljoen kwijt aan afkoopsommen voor 5 ex-managers

8 juni 2015 om 09:46 • Aangepast 21 november 2020 om 17:56
nl
Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven heeft bijna een miljoen euro moeten betalen aan vijf ex-managers. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het MMC heeft dit moeten betalen vanwege de reorganisatie van de topstructuur van het ziekenhuis.
Profielfoto van
Geschreven door

Uit de jaarrekening van het Máxima Medisch Centrum blijkt dat er vorig jaar ontslagpremies zijn betaald aan drie directeuren, aldus RTL Nieuws. Twee van hen kregen een kwart miljoen euro mee, de derde ex-directeur kreeg 188.500 euro mee.
'Organisatiestructuur onvoldoende helder en slagvaardig'In het jaarverslag is te lezen dat het Máxima Medisch Centrum moest reorganiseren omdat de organisatiestructuur 'onvoldoende helder en slagvaardig' was. "Er is afscheid genomen van enkele managers en zijn een aantal nieuwe managers van buiten de organisatie benoemd”, schrijft bestuursvoorzitter Jan-Harm Zwaveling in het verslag.

Wachten op privacy instellingen...

Vorig jaar moest het MMC twee andere directeuren afkopen. Beide directeuren kregen toen elk een afkoopsom mee van 150.000 euro. Dat brengt het totaal op 988.500 euro.
'Liever besteden we geld aan zorg'Volgens woordvoerder René Westbroek van het Máxima Medisch Centrum gaat het inderdaad om een fors bedrag. "Het is een gevolg van het proces dat al in 2013 is ingezet. In 2013 vertrokken al twee directeuren, in 2014 volgden nog drie directeuren. Het komt nu pas naar buiten omdat het jaarverslag nu pas naar buiten is gekomen. Maar hier blijft het bij."
Westbroek geeft toe dat het ziekenhuis het geld liever aan zorg besteedt. "We zijn bezig om de structuur te vereenvoudigen, hierbij is een organisatielaag verdwenen om de organisatie platter te maken. Maar de mensen die vertrokken zijn managers die veel dienstjaren hadden. Ze hadden een cao-conform salaris en afspraken waar we ons aan te houden hebben. Zo'n bedrag kan behoorlijk oplopen."
Winst in 2014In 2014 boekte het Máxima Medisch Centrum een winst van 7,2 miljoen euro op een omzet van 271 miljoen euro. In totaal werken zo'n 3000 werknemers bij het ziekenhuis met vestigingen in Eindhoven en Veldhoven.
Vorig jaar moest het MMC ex-bestuursvoorzitter Rob van 't Hullenaar na zijn vertrek in 2013 nog drie maanden doorbetalen als adviseur. Dat kostte toen ruim 75.000 euro.
Drie jaar geleden moest de zorginstelling 150 banen schrappen bij een bezuinigingsronde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.