Video

Acht jaar geëist tegen leider plofkraakbende uit Den Bosch

8 juni 2015 om 16:55 • Aangepast 21 november 2020 om 17:55
nl
Banken benadrukken graag dat plofkraken meestal mislukken. Soms slagen criminelen echter in hun opzet. Dit bleek maandag bij een rechtszaak in Den Bosch tegen een bende plofkrakers. Onder meer een kraak op een geldautomaat bij de Albert Heijn XL aan de Limburglaan in Eindhoven kwam aan bod. Deze leverde 194.000 euro op. Tegen de vermoedelijke leider van de bende werd maandagmiddag door justitie in Den Bosch acht jaar cel geëist.
Profielfoto van
Geschreven door

Ook wil justitie dat bendeleider Thiago D. 60.000 euro, verdiend met criminele activiteiten, terugbetaalt.
23 verdachtenIn totaal 23 verdachten moeten in Den Bosch en Utrecht voor de rechter verschijnen. In totaal zouden ze vijftig plofkraken gepleegd hebben. Hierbij worden geldautomaten met gas opgeblazen.
In Den Bosch staan deze en volgende week twaalf verdachten terecht. Het proces begon maandag met de behandeling van de zaak van de 24-jarige Thiago D. uit Den Bosch, de vermoedelijke leider van de bende. Hij zou volgens een verklaring van een bekende fulltime bezig zijn met plofkraken.
Criminele organisatieThiago D. maakt volgens justitie een 'gewetenloze' indruk. Hij wordt niet alleen verdacht van het plegen van in elk geval twee kraken en het voorbereiden van nog eens drie kraken, maar ook van het witwassen van de opbrengst en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Kraken in 2012 en 2013De bende pleegde de plofkraken in 2012 en begin 2013 onder meer in Brabant. De eerste kraak die maandag aan bod kwam, was een kraak op een pinautomaat in Maren-Kessel in februari 2012. De geldautomaat bleek leeg te zijn. Daarna kwam de kraak bij de Albert Heijn XL in Eindhoven aan bod. De daders wisten de kluisruimte te bereiken door met een auto met door de achterruit een houten balk tegen de deur aan te rammen. De schade was enorm.
De kraken werden in wisselende samenstelling uitgevoerd. De coördinerende rol was voor Thiago D. weggelegd, zo bleek maandag in de rechtbank. Zo rekruteerde hij in de gevangenis, waar hij zat voor betrokkenheid bij de kraak in Maren-Kessel, mensen voor de bende.

Wachten op privacy instellingen...

Grote gevolgenJustitie schetste maandag de gevolgen van plofkraken. Vaak blijft het niet bij materiële schade, maar is er ook gevaar voor de omgeving en moeten omwonenden hun huis uit.
Volgens justitie namen de daders de nodige maatregelen om te voorkomen dat ze gepakt zouden worden. Zo droegen ze niet alleen bivakmutsen, maar bijvoorbeeld ook regenjassen die ze met tape aan hun handschoenen vastplakten. Alles met het doel om geen dna achter te laten.
In totaal vijftig plofkrakenDe verdachten werden in juni 2013 toch opgepakt tijdens een landelijke actie in een groot onderzoek naar ram- en plofkraken. In het onderzoek werden telefoons getapt, huizen gefilmd en verdachten geobserveerd.
Op tientallen plekken in Nederland werden uiteindelijk 23 verdachten opgepakt. Samen zouden ze minstens vijftig ram- en plofkraken hebben gepleegd.

Wachten op privacy instellingen...

Na de aanhouding van de verdachten nam het aantal plofkraken met zestig procent af, zo meldde de Nederlandse Vereniging van Banken.
Verslaggever Rob van Kaathoven was in de rechtszaal aanwezig. Volg zijn bevindingen via Twitter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.