Rijk zet schaliegasverbod in Brabant opzij bij 'nationaal belang'

8 juni 2015 om 18:23
nl
Het rijk kan het verbod van de provincie op schaliegaswinning in Brabant aan de kant schuiven als dat nodig is. Dat zei minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu maandagmiddag in de Tweede Kamer. Boxtel en Haaren zijn beoogde locaties voor proefboringen naar schaliegas.
Geschreven door

De provincie heeft in een milieuverordening bepaald dat schaliegaswinning niet mag als een gebied belangrijk is voor de drinkwatervoorziening. In de praktijk betekent dit dat er op 97 procent van het grondgebied van Brabant geen boringen naar schaliegas mogelijk zijn.
Bij nationaal belangGroenLinks wilde van minister Schultz van Haegen weten hoeveel dit provinciaal besluit nog waard is als een nieuwe wet,  de zogenaamde Omgevingswet, van kracht wordt. "Het rijk kan regels aan de kant schuiven", antwoordde minister Schultz van Haegen. Als het kabinet in de toekomst vaststelt  dat schaliegaswinning een nationaal belang is, dan kan ze provinciale verordeningen daarover herroepen, aldus de minister.
Ook beslissingen van gemeenten dat ze schaliegasvrij zijn, kunnen op die manier 'overruled' worden, zei Schultz van Haegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.