Video

Hoe moeilijk is vuurspuwen eigenlijk? Bart Jansens uit Valkenswaard heeft het antwoord

8 juni 2015 om 20:34
nl
Afgelopen weekend kwam een vuurspuwer van Circus Cornelio in het ziekenhuis terecht. Hij had zich verslikt tijdens een optreden in Hoogerheide. De brandbare stof kwam in zijn slokdarm terecht. Bij wijze van experiment zocht Omroep Brabant uit hoe moeilijk het is om te leren vuurspuwen. Verslaggever Mattijs Smit onderging de vuurproef.
Geschreven door

Eigenlijk hebben we met Mattijs Smit precies de verslaggever te pakken die we níet moeten laten vuurspuwen. "Als jongetje van twaalf jaar heb ik op de bonte avond van het schoolkamp van groep 8 ooit geprobeerd te vuurspuwen. Dat was geen succes. Ik had twee weken later nog last van de brandwonden in en om mijn mond."
'Met de wind mee spugen'Met Bart Jansens uit Valkenswaard hebben we in elk geval een enorm ervaren leraar. Jansens: "Ik geef al twintig jaar workshops in vuurspuwen en iedereen, maar dan ook echt iedereen, kan het leren. De kunst is vooral om géén gevaarlijke, brandbare stoffen te gebruiken en om altijd met de wind mee te spugen."
Uiteindelijk wist onze verslaggever ook een vlam van zeker twee meter te produceren zónder daarbij brandwonden op te lopen. "Ik ben vanaf vandaag in elk geval één jeugdtrauma armer."
Cursus voor vuurspuwer die zich verslikteJansens roept de ongelukkige vuurspuwer van afgelopen weekend op om gratis een cursus bij hem te komen volgen. Jansens: "Want vaak zijn die circusartiesten alleen maar bezig met de show en niet met veiligheid. Ik wil hem met dat laatste onderdeel graag helpen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.