NAC Breda: we dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was?

8 juni 2015 om 21:02
nl
De aandeelhouders van voetbalclub NAC komen maandagavond bij elkaar om over de toekomst van de club te praten. De Bredase club degradeerde vorig weekend uit de eredivisie en dat heeft vooral financieel grote gevolgen. Onderwerp van gesprek zal ook de positie van de Raad van Commissarissen zijn, het bestuur.
Geschreven door

NAC staat na de degradatie voor een onzekere toekomst. Sportief, financieel en ook bestuurlijk. Maandagavond moet er iets meer duidelijkheid komen tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering. Ook enkele leden van de Raad van Commissarissen zullen hierbij aanwezig zijn.
Twijfels bij bestuurdersInmiddels hebben de bestuurders De Kort, Van Mierlo en voorzitter Gielen te kennen gegeven dat ze in functie willen blijven. Officieel heeft alleen Hubert Baardemans, verantwoordelijk voor technische zaken, gezegd dat hij twijfels heeft.
Maar ook Bernard Kin, die er namens de aandeelhouders zit, twijfelt. Van John Peek, met de portefeuille commercie, wordt gefluisterd dat zijn positie ter discussie staat. In het recente verleden was er spanning door een door Peek geplaatst bericht op Facebook en het feit dat hij aan Jan-Willem van Dijk werd gelinkt, die aandelen van de club wilde overnemen.
Voorzitter Gielen sprak telefonisch met Kin en Peek, die op vakantie zijn, en ontkent: "Die geruchten zijn op niets gestoeld. Ik heb beide heren gesproken en niets als zodanig ervaren."
VertrouwensvraagDat er fouten zijn gemaakt, wordt door de meeste bestuursleden -soms schoorvoetend- erkend. Maar ondanks de degradatie is niemand door het stof gegaan. Niet alle aandeelhouders zijn daar blij mee. Zij zien het in enkele RvC-leden toch al niet zien zitten.
Het onderwerp voortgang zal dan ook ter tafel komen tijdens de vergadering. "Natuurlijk komt de vertrouwensvraag aan bod", zegt Joost van Mierlo, die namens de supporters in de Raad van Commissarissen zit. "Maar het vertrouwen bij ons om door te gaan met elkaar, is aanwezig. Ik ga zelf donderdag mijn achterban raadplegen."
"Ik kan er nog niets over zeggen", stelt voorzitter Joost Gielen. "Het is geagendeerd. Er is nog geen definitief standpunt."
Blijft het bestuur intact?De kans lijkt toch groot dat er maandagavond al duidelijkheid komt. De meningen lopen uiteen. Als het bestuur blijft zitten, zorgt dat voor continuïteit. Daarnaast mag best gesteld worden dat op financieel gebied goede stappen zijn gemaakt in de gezondmaking van NAC. Op technisch gebied is het afgelopen seizoen, dat ook nog eens bol stond van de relletjes, natuurlijk dramatisch verlopen.
Als het vertrouwen weg is, bij de achterban of tussen aandeelhouders en RvC zal er ingegrepen worden en zullen enkelen het veld ruimen. Iedereen doet maandag zijn plas, blijft alles zoals het was?  
Opvallend positieve windOpvallend is dat het bestuur tot nu toe weinig tegenwind heeft gehad vanuit de achterban. Ook het aanblijven van directeur Goetzee lijkt door de meerderheid met gejuich te zijn ontvangen. Er waait inmiddels een opvallend positieve wind bij het gedegradeerde NAC. De supporters slaan massaal seizoenkaarten in en bezochten zelfs trainer Maaskant om hem te behouden voor de club.
Het is ongetwijfeld de kracht van NAC dat de rug wordt gerecht, maar vraagtekens mogen best geplaatst worden. Als een van de weinigen uitte NAC-coryfee Pierre van Hooijdonk onlangs -niet geheel onterecht- kritiek in een column. Maar hij benoemde daarbij niet de Raad van Commissarissen, het controlerende orgaan.
'We gaan iets doen'Belangrijk punt van aandacht zal tijdens de aandeelhoudersvergadering vooral ook het financiele gevolg zijn van de degradatie. Duidelijk is al een tijd dat de organisatie en het spelersbudget flink moet worden ingekrimpt. Dinsdag krijgen de vaste medewerkers te horen wie er mogen blijven en wie er moeten vertrekken.
Om NAC zo snel mogelijk weer naar de eredivisie te loodsen, gebeurt er inmiddels van alles achter de schermen. "We gaan iets doen", is voorlopig de enige uitleg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.