Video

Bewoners Kruidenbuurt Eindhoven zijn er klaar mee: ze wachten al 10 jaar op nieuw riool

9 juni 2015 om 00:27
nl
Bewoners in de Kruidenbuurt-Zuid in Eindhoven hebben er genoeg van. Al tien jaar worden er plannen gesmeed voor een nieuw riool en een nieuwe straatinrichting in de vooroorlogse wijk. Maar er gebeurt niets. Ruzie over geld houdt het werk tegen.
Geschreven door

De riolering in de wijk is verouderd en moet dringend worden vervangen. Daarna kan de straat opnieuw worden ingericht. Maar voordat het werk kan plaatsvinden, moet ook de waterleiding worden verlegd. En daar zit het probleem: de gemeente Eindhoven en Brabant Water ruziën namelijk over wie dat gaat betalen.
Geen onderhoudTerwijl beide instanties steggelen, staan de plannen al jaren in de ijskast. Aan onderhoud doen ze gemakshalve ook niets meer, want er komen naar verwachting ooit renovaties aan. "Renovatie? Er gebeurt helemaal niks", klaagt buurtbewoner Theo van Hal. Volgens hem wordt er hooguit af en toe geveegd.
En dat is goed te zien. Tegels liggen los, boomwortels komen omhoog. De buurt ziet er verloederd uit. "Om moedeloos van te worden", vertelt Annet Hogenhout. Ze woont al meer dan 30 jaar in de wijk. Met haar rolstoel kan Annet sommige stukken nauwelijks overbruggen, zo ongelijk ligt het wegdek.
RechtszaakHet conflict tussen Brabant Water en de gemeente Eindhoven over het geld is zo hoog opgelopen dat de rechter er aan te pas moet komen. De buurtbewoners willen daar niet meer op wachten. Ze eisen dat iemand vast begint met het onderhoud en dat later maar moet blijken wie voor de kosten opdraait.
Een soortgelijk voorstel heeft Brabant Water ook al gedaan, maar de partijen werden het niet eens. Op 7 juli doet de rechter uitspraak in het conflict.
"En dan kan het nog wel een jaar duren voordat er echt begonnen wordt", verzucht Annet. Hoofdschuddend vervolgt zij haar tocht - hotsenknotsend met haar rolstoel door de Eindhovense buurt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.