Brabants bloed naar Amerika voor vaccin tegen Q-koorts

9 juni 2015 om 08:36
nl
Inwoners van Herpen kunnen bloed afgeven voor de ontwikkeling van een Amerikaans vaccin tegen Q-koorts. Het Ministerie van Defensie in de Verenigde Staten heeft het Osse bedrijf Innatoss gevraagd om het bloed bij vrijwilligers af te nemen. Het ministerie investeert 4,5 miljoen euro in het project, waaraan ook prestigieuze Amerikaanse universiteiten verbonden zijn.
Geschreven door

Innatoss heeft eerder 1500 mensen in Herpen getest op Q-koorts. Dat is de plaats waar de Q-koortsepidemie begon in 2007.
WaardevolMensen die bij de test bloed afstonden, wordt nu gevraagd opnieuw bloed af te staan. Deze keer gaat het bloed dan naar Amerika. Onderzoekers willen graag weten welke afweerreacties te vinden zijn in het bloed van de Herpenaren. "De toekenning van de opdracht laat zien dat de hoe belangrijk de Amerikaanse overheid het vindt om Q-koorts bij de mens te voorkomen", zegt Anja Garritsen van Innatoss.
Het Amerikaanse ministerie is bang dat de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, wordt ingezet als biowapen. "Ze zijn bang dat iemand er mee gaat strooien, en dat wil je gewoon niet", aldus Garritsen.
Combinatie"Aan Amerikaanse kant gaan ze kijken welke deeltjes ze kunnen gebruiken voor een vaccin. In Nederland gaan we kijken wat de goede reactie is op de Q-koortstest. Op die manier leggen we de basis voor een vaccin."
Inwoners van Herpen krijgen binnenkort een uitnodiging om bloed te laten prikken, maar ook mensen buiten die omgeving kunnen in aanmerking komen voor een prik.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.