Video

Busladingen toeristen in Nuenen voor Van Gogh-jaar maar nog geen tijd om een ijsje te kopen

9 juni 2015 om 19:44
nl
Buitenlandse toeristen zouden best vaker de portemonnee mogen trekken tijdens het Van Gogh-jaar. Inwoners van Nuenen zien dagelijks busladingen vol toeristen hun dorp aandoen. Maar tijdens die bezoeken tikt ook het klokje van de touroperator. Daardoor hebben met name de Amerikaanse gasten amper tijd om wat te besteden.
Geschreven door

"Ik weet dat ze er zijn. Ik zie ze door het dorp lopen maar tijd om een ijsje te kopen hebben ze niet", aldus Loet van Lieshout van de plaatselijke ambachtelijke ijssalon. Mensen in het dorp geven hem gelijk. "Ze zouden gewoon een dagje hier moeten kunnen blijven. Nu is het even rondkijken, naar het toilet en op naar de volgende bestemming!"
Toeristen zijn niet gierigVolgens Simone van der Heiden van de Stichting Van Gogh Village Nuenen valt het reuze mee met de vermeende zuinigheid van de buitenlandse gasten.
"Naast Amsterdam is Nuenen vaak de enige plek die de Amerikanen in ons land bezoeken. Daar mogen we best trots op zijn. In onze winkel van het Vincentre zien we dat er goed verkocht wordt. Buitenlanders spenderen het meest."
VolendamToch zou volgens ondernemer Eric Seinstra Nuenen best wat meer mogen profiteren van het Van Gogh-jaar: "Nuenenaren waren dit natuurlijk niet gewend. Misschien dat we kunnen leren van dorpen zoals Giethoorn of Volendam." Desgevraagd heeft een Amerikaanse toeriste alleen tijd voor een korte reactie."We vinden het hier gewoonweg schitterend, maar we moeten nu snel door naar Luxemburg", klinkt ze verontschuldigend.
"Aan het ijs ligt het in ieder geval niet", zegt ijsmaker Van Lieshout lachend. Maar dat had onze verslaggever ook zelf al proefondervindelijk vastgesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.