Video

Bedreigde basisschool Sint Gerardus in de Weebosch krijgt overkoepelend bestuur

10 juni 2015 om 09:19
nl
Kleine dorpsscholen die dreigen te verdwijnen, gaan verder onder één gezamenlijk bestuur. Ze scheiden zich af van bestaande scholenkoepels en gaan samen verder in een overkoepelend bestuur. In Brabant valt basisschool Sint Gerardus in de Weebosch (gemeente Bergeijk) onder het gezamenlijke bestuur.
Geschreven door

"Dit is heel goed nieuws voor ons," zegt Herman Ritter van de Dorpsraad in Weebosch. "We hebben er jarenlang voor gevochten, dus we zijn heel blij mee dat het nu in Den Haag geregeld wordt." De basisschool is samen met het buurthuis heel belangrijk voor een gezonde toekomst van een klein dorp als Weebosch, meent Ritter. "Het is onze levensverzekering."
In het nieuwe overkoepelende schoolbestuur gaan zeven kleine scholen in Nederland samenwerken. De scholen hebben afzonderlijk te weinig leerlingen om volgens de normen van hun gemeente te kunnen blijven bestaan, maar als ze samengaan in één bestuur halen ze die norm wel.
ZIE OOK: Inwoners Weebosch beginnen desnoods een eigen school, als SKOzoK de Gerardusschool sluit
'Verwachting dat meer scholen zich melden'De vereniging is de eerste stap van het reddingsplan en wordt in de komende weken opgezet. Vorig jaar sloten ruim honderd basisscholen in Nederland de deuren. Bestaande besturen willen van de kleine scholen af omdat de kosten per leerling er relatief hoog zijn.
Op de Sint Gerardusschool zitten nu 66 kinderen. Volgens Herman Ritter hebben zich nog geen andere bedreigde scholen in Brabant aangesloten bij de nieuwe overkoepeling. "Maar het kan ook koudwatervrees zijn, dus ik verwacht dat zich straks meer kleine scholen zullen melden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.