Ecoson ligt al maanden stil na brand: 'ingrijpende maatregelen nodig'

SON - De vergistingsinstallatie van Ecoson in Son blijft voorlopig buiten gebruik. De productie van biogas ligt stil sinds een brand, december vorig jaar. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant heeft de brand in de biofosfaatinstallatie onderzocht.
Het bedrijf is gevraagd vóór 15 april maatregelen te presenteren om herhaling te voorkomen. Ecoson heeft al laten weten dat ingrijpende aanpassingen nodig zijn, zo meldt een woordvoerder van de provincie.

'Hervatting ingrijpend proces'
Directeur Sjors Beerendonk van Ecoson laat weten dat de 'wederopbouw van de installatie een ingrijpend proces' wordt. Hij hoopt dat de activiteiten tegen het eind van het jaar kunnen worden hervat. Hij wacht de definitieve rapportage af van de externe onderzoekers.

Bij Ecoson, dat op het terrein van Rendac in Son staat, wordt biogas geproduceerd door vergisting van restproducten uit de landbouw en de voedingsindustrie. Het vuur brak uit in het deel van de fabriek dat zich bezighoudt met het vergisten en drogen van mest. Er raakte niemand gewond. De brand was het derde incident in twee jaar tijd bij het bedrijf.