'Onrust in onderwereld': Eindhovense topcrimineel Janus van Wesenbeeck (54) in België vrijgelaten

11 juni 2015 om 09:42
nl
Eindhovenaar Janus van Wesenbeeck (54), 'een van de grootste drugssmokkelaars ter wereld', is vorige week donderdag door de rechtbank in België vervroegd vrijgelaten. De onverwachte vrijlating heeft tot 'grote onrust in de Nederlandse onderwereld' geleid, meldt de Vlaamse krant ‘Het Belang van Limburg’ op basis van informatie van advocaten.
Geschreven door

Volgens het dagblad hebben verschillende topcriminelen nog een appeltje te schillen met Van Wesenbeeck. De 54-jarige Eindhovenaar is vrijgelaten omdat een derde van zijn straf erop zat.
Van Wesenbeeck zat een celstraf van veertien jaar uit na twee veroordelingen. De topcrimineel is uit België gezet op voorwaarde dat hij zich niet meer in het land laat zien.
'Eindhovense Harry Potter'De beruchte drugsbaron kreeg in 2011 en 2012 een celstraf van veertien jaar opgelegd wegens smokkel van 15.000 kilo hasj en 600 kilo amfetamine. Bij straffen van langer dan vier jaar kan in België na één derde van die termijn een voorwaardelijke vrijlating worden gevraagd. Daar stemde de rechtbank vorige week mee in.
Het onderzoek tegen Van Wesenbeeck, die vanwege zijn uiterlijk ook wel ‘Harry Potter’ wordt genoemd, begon ruim twaalf jaar geleden. Hij werd toen gearresteerd nadat er 865.000 xtc-pillen vanuit Zeebrugge naar Australië werden gesmokkeld. De drugs hadden een straatwaarde van bijna 34 miljoen euro.[YouTube:body:https://youtu.be/89P0UxBJHTE]
Grote criminele organisatieVan Wesenbeeck, geboren op het kamp aan het Doolplein in Eindhoven, staat te boek als een van de grootste drugssmokkelaars ter wereld. Hij kreeg in het verleden al een celstraf van tien jaar in België, omdat hij een grote criminele organisatie leidde.
AanslagIn februari 2009 werd er een aanslag gepleegd op de beruchte drugsbaas. De 55-jarige Piet Pfaff uit Eindhoven schoot op het parkeerterrein van McDonald's in Best liefst dertien keer op Van Wesenbeeck, tevens zijn achterneef.
Veel mensen waren getuige van de schietpartij, onder wie ook een aantal politieagenten. De familieleden hebben tijdens het onderzoek verklaard dat problemen met geld de reden was voor de uit de hand gelopen ruzie. De twee werden kort na de schietpartij aangehouden. Pfaff moest twaalf jaar de cel in.[YouTube:body:https://youtu.be/9r8k1AuF9J8]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.