Stalkster moet zich laten opnemen en krijgt contactverbod

11 juni 2015 om 16:20
nl
De rechtbank in Breda heeft een vrouw uit Drenthe wegens stalking in de regio Breda veroordeeld tot een klinische opname en een contactverbod met haar twaalf slachtoffers.
Geschreven door

De vrouw had haar slachtoffers uit Breda, Etten-Leur en Prinsenbeek soms jarenlang ernstig bedreigd en lastiggevallen. De stalkster moet de slachtoffers in totaal ook ruim 3.600 euro schadevergoeding betalen.
Tenslotte is zij ook veroordeeld tot een gevangenisstraf die gelijk is aan de tijd die zij in voorarrest zat en een voorwaardelijke gevangenisstraf van negentig dagen met een proeftijd van drie jaar.
BoosDe stalking begon nadat één van de latere slachtoffers een foto van haarzelf en de toenmalige partner van de vrouw uit Drenthe op Facebook zette. De vrouw werd daar boos om omdat zij dacht dat het een poging was om tussen haar en haar partner te komen.
Vanaf dat moment kregen de vrouw en later ook haar Facebookvriendinnen berichten via social media, met daarin dreigementen om de vrouwen of hun kinderen iets aan te doen. Omdat de slachtoffers de stalkster niet of nauwelijks kenden, konden ze ook niet goed inschatten waar de vrouw toe in staat was, zo overweegt de rechtbank.    
OnacceptabelDe rechter vindt dat de vrouw haar slachtoffers ernstige overlast heeft bezorgd en noemt dat volkomen onacceptabel. De vrouw heeft 'in ernstige mate en op een zeer indringende manier inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van haar slachtoffers'.
Het had grote impact op de slachtoffers die spreken van gevoelens van machteloosheid, angst en onveiligheid. Vrouwen die door de stalkster lastig werden gevallen hebben ook op haar berichten gereageerd, wat de toestand er volgens de rechtbank niet beter op heeft gemaakt.    
BorderlinePsychologisch onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de vrouw een gebrekkige ontwikkeling heeft en lijdt aan de persoonlijkheidsstoornis borderline. Zij kan daardoor impulsief reageren en overziet de gevolgen van haar daden niet.
Om herhaling te voorkomen moet de vrouw zich laten opnemen in een kliniek, ze krijgt daar langdurig nazorg in een verplichte beschermende woonvorm. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.