Nieuw provinciebestuur kiest voor stevigere aanpak overlast veehouderij

11 juni 2015 om 20:59
nl
Alle nieuwbouw op het erf van een veebedrijf blijft onder de strenge regels vallen die de provincie heeft opgesteld voor veehouderij. Dat heeft het nieuwe provinciebestuur besloten. Het oude college was van plan om voor gebouwen waarin geen dieren worden gehouden een uitzondering te maken.
Geschreven door

Het nieuwe college, zonder het CDA, wil nu die wijziging niet doorvoeren. In een voorstel aan Provinciale Staten schrijft het college elke gelegenheid om de veehouderij te verduurzamen te willen aangrijpen. Ook een nieuw gebouw dat bijvoorbeeld bedoeld is om de tractor in te zetten, kan dan als aanleiding gebruikt worden om overlast van een bedrijf terug te dringen.
Steviger aanpak Daarmee lijkt de nieuwe coalitie van VVD, SP, D66 en PvdA te kiezen voor een stevigere aanpak van de overlast van de veehouderij.
Voor boeren betekent dit dat ze voor alles wat ze willen bouwen aan de nieuwe strengere eisen voor de veehouderij moeten voldoen. Ze moeten dan bijvoorbeeld aantonen dat ze hun plannen hebben besproken met de buren.
'Illusie'Maarten Leseman, woordvoerder van boerenorganisatie ZLTO, noemt het een 'illusie' dat dit besluit van het nieuwe bestuur een duurzame veehouderij dichterbij brengt. "Wij zien dit als een voorbeeld van hoe ver de provincie afstaat van de werkelijkheid op het boerenerf."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.