Facebook: gegevens seksfilmpje Chantal (21) uit Werkendam voorgoed verdwenen

11 juni 2015 om 18:35 • Aangepast 21 november 2020 om 17:51
nl
De gebruikersgegevens van de persoon die een belastend seksfilmpje op Facebook zette van de 21-jarige Chantal uit Werkendam zijn sinds 10 februari voorgoed van de servers verdwenen. Dat zei de advocaat van Facebook, Jaap Bremer, donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.
Profielfoto van
Geschreven door

Chantal had Facebook voor de rechter gedaagd in een poging te achterhalen wie een seksfilmpje van haar eind januari op de website had gezet. Haar leven is sindsdien ‘in een hel veranderd’, zo verklaarde haar advocaat Thomas van Vugt. “Iedereen in haar omgeving heeft het seksfilmpje gezien.”
Extern onderzoekHet filmpje is gemaakt door de ex-vriend van de Werkendamse, maar hij zegt dat hij het niet online heeft gezet. In de één minuut durende seksvideo is te zien hoe de vrouw haar ex-vriendje oraal bevredigt. “Het filmpje is vele keren gedownload en verspreid, en dat gebeurt nog steeds.” Volgens Van Vugt liet Facebook maandag ineens weten dat alle gegevens van het nepaccount zijn gewist.
Van Vugt vroeg de rechter Facebook te dwingen een extern bureau in te huren om de gegevens te achterhalen over de gebruiker van het nepaccount waarop het filmpje werd geplaatst. Daar zijn nog manieren voor, denkt Van Vugt. “Facebook slaat alles op. Alle accepterende vrienden en vriendschapsverzoeken, met data en tijdstippen.”
PrivacyDe advocaat van Facebook bracht in dat het bedrijf de gegevens op grond van privacywetten niet lang mag bewaren. Het nepaccount is 26 januari van de website gehaald, daarna stonden de gegevens nog veertien dagen op een server. Bremer: “Er is geen back-up waar gegevens nog ergens stiekem worden bewaard. Facebook zou ongelooflijk dom zijn om de privacyregels aan zijn laars te lappen.”
Peter R. de Vries, die vanwege zijn tv-programma 'Internetpesters Aangepakt' al maanden met de zaak bezig is, reageerde op Twitter met veel verontwaardiging op de houding van Facebook. “O la la … Notabele Facebook wilde opnamen in rechtszaal tegenhouden. Laf! Verzoek gelukkig afgewezen!”, aldus De Vries.
“In het pleidooi van Facebook nog geen woord, geen letter van medeleven met het gedupeerde slachtoffer.” Als de partijen het niet eens worden over een extern onderzoek, doet de rechter op 25 juni uitspraak.[Tweet:https://twitter.com/PeterRdeV/status/608960360717152256] [Tweet:body:https://twitter.com/PeterRdeV/status/608972277389123585]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.