Video

Eindhovenaren gaan als wandelende meetstations fijnstof te lijf

11 juni 2015 om 19:43
nl
Twaalf vrijwilligers trekken in juni door Eindhoven om overal waar ze komen de hoeveelheid fijnstof te meten. Dat gebeurt zonder dat ze er veel voor hoeven te doen. Het enige wat van hen gevraagd wordt, is dat ze een rugzak omhangen met daarin alle meetapparatuur en een computer voor de opslag van alle gegevens. Zelfs de allerkleinste deeltjes luchtverontreiniging in de stad kunnen ze op die manier meten.
Geschreven door

De meting wordt uitgevoerd door TNO in samenwerking met de Universiteit van Utrecht. "Het doel is om zichtbaar te maken waar en wanneer mensen in hun dagelijkse omgeving te maken krijgen met fijnstof," zegt onderzoeker Anjoeka Pronk van TNO. "Fijnstof is vooral voor longpatiënten en ouderen heel gevaarlijk. Als die zelf kunnen meten wanneer er pieken zijn met veel fijnstof kunnen ze hun activiteiten of hun medicijnen daarop aanpassen."
Samenwerken voor een 'schone stad'Het onderzoek gebeurt in Eindhoven onder de vlag van AiREAS. Daarin werken overheid, burgers, bedrijven en wetenschappelijke instituten samen aan een 'schone' stad. Vorig jaar werden in dit kader al 35 meetpalen geplaatst op verschillende plaatsen in Eindhoven. De gezondheid van duizenden Eindhovenaren wordt daarnaast nog eens gevolgd met gebruikmaking van slimme sporthorloges. Daarmee wordt in kaart gebracht hoe slechte luchtkwaliteit de gezondheid beïnvloedt.
Ben Nas is één van de twaalf vrijwilligers die met een rugzak vol meetapparatuur door de stad gaat. "Hij is maar een paar kilo, niet zwaar dus." Nas heeft astmatische bronchitis. "Het zou mooi zijn als ik straks weet wanneer ik beter binnen kan blijven." Ben wil bovendien als proefpersoon zijn steentje bijdragen aan een schone stad.
Burgers kunnen lokaal beleid beinvloedenDe proef met de meetrugzakken is een eerste aanzet tot een lichter meetmodel voor risicogroepen. "Die zijn zo klein dat ze bijvoorbeeld op het lichaam gedragen kunnen worden," zegt onderzoeker Anjoenka Pronk. Ze denkt dat burgers de meetapparatuur ook kunnen gebruiken als ze lokaal beleid willen beïnvloeden. "Ze kunnen dan met hun eigen meetappratuur aantonen of er op een plaats veel fijnstof voorkomt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.