Oranje weet te winnen van Letland dankzij doelpunten van PSV'ers Wijnaldum en Narsingh

13 juni 2015 om 00:29
Het Nederlands elftal heeft nog in eigen hand of het zich rechtstreeks voor het EK van volgend jaar in Frankrijk kwalificeert. Oranje boekte vrijdagavond een belangrijke uitzege op Letland, dankzij treffers van PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum die inviel en PSV'er Luciano Narsingh: 0-2.

Oranje hervat na de zomerstop de EK-kwalificatie met een achterstand van vijf punten op IJsland en drie punten op Tsjechië. Beide ploegen komen nog naar Amsterdam toe. De nummer drie van de eindklassering kan zich nog via de play-offs voor het EK kwalificeren.
Memphis Depay was gevaarlijk   Met de zege op Letland zal ook even de discussie over het aanblijven van Guus Hiddink verstommen. Bij puntenverlies was zijn positie misschien wel onhoudbaar geworden. De zege van Oranje op de nummer 82 van de wereldranglijst was dik verdiend, al bleven de doelpunten lang uit. Nederland domineerde vanaf de eerste minuut. In het krakkemikkige Skonto-stadion was vooral Memphis Depay in de eerste helft ongrijpbaar voor de Letse verdedigers.
De buitenspeler was ook bij de meeste gevaarlijke momenten van Oranje betrokken. Hij schoot zelf rakelings over en naast en stuitte van dichtbij op Andris Vanins, de uitstekende doelverdediger van de thuisploeg. Wesley Sneijder trapte op aangeven van Depay op de paal. De oud-speler van PSV bracht ook nog eens Robin van Persie en Jetro Willems in scoringspositie.
Eerste doelpunt bleef lange tijd uitOranje deed voor rust al veel goed tegen de Letten, maar verzuimde het zichzelf makkelijk te maken met een snel doelpunt. Op de rechterflank liet de afwezigheid van de geblesseerde Arjen Robben zich gelden. Narsingh zorgde voor beduidend minder gevaar dan Depay op links.
Klaas-Jan Huntelaar had het eveneens lastig met zoveel verdedigers in zijn buurt. Als aanvallende middenvelder kon Robin van Persie niet helemaal camoufleren dat hij wedstrijdritme mist.
Invaller Wijnaldum weet wel te scoren Hiddink wisselde zijn vermoeide aanvoerder na een uurtje voor Wijnaldum. Dat gebeurde op een moment dat Oranje al een kwartier minder speelde en de Letten voorzichtig begonnen te denken aan een stuntje. Wijnaldum stond echter nog geen vier minuten in het veld of hij draaide weg bij een tegenstander en punterde de bal in de benedenhoek.
De middenvelder sprintte na zijn treffer richting de dug-out en vierde feest in de armen van Ruud van Nistelrooij. Drie minuten later was de wedstrijd beslist, toen Narsingh een vrije doortocht richting het doel beloonde met de 0-2.
'Gouden wissel' Wijnaldum blij met puntertjeGeorginio Wijnaldum stond vrijdag amper vijf minuten op het veld in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland toen hij de bal plotseling voor zijn voeten kreeg. "De bal werd geblokt, ik kreeg 'm niet echt goed mee. Ik dacht: ik moet gewoon schieten om een goal te kunnen maken." Met de punt van zijn voet tikte de aanvoerder van PSV de bal langs de doelman van Letland.
Wijnaldum rende na zijn doelpunt naar de dugout, waar hij in de armen viel van assistent-trainer Ruud van Nistelrooij van Oranje. "De jongens zeiden dat ik zou scoren. Dus ik dacht: ik vier het ook met hen." Het inbrengen van Wijnaldum bleek een 'gouden' wissel van bondscoach Guus Hiddink. "Mijn kwaliteit is positie kiezen voor het doel en goals maken. Dat heb ik gedaan. Iemand die erin komt en scoort, is altijd een gouden wissel. Anderen mogen dat dus ook over mij zeggen."