Video

Beveiliging EBI in Vught faalt: gevangene was tralies al aan het doorzagen

13 juni 2015 om 08:57
nl
In de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught wordt niet altijd goed gecontroleerd. Zo kon een gevangene onlangs een zaag de cel in smokkelen. Een medegedetineerde was al bezig met het doorzagen van tralies, toen de directie de plannen in de smiezen kreeg. Dat schrijft De Telegraaf.
Geschreven door

Dit voorjaar smokkelde een gevangene die vanuit Curaçao naar Vught is overgeplaatst, twee kleine ijzerzagen mee. Het lukte hem om een van de zaagjes aan een andere gevangene te geven, ondanks het strenge afzonderingsregime.
Die gedetineerde was al bezig met het doorzagen van de tralies. De directie was er net op tijd bij en controleerde de cel. Pas na drie dagen ontdekte het personeel dat de gevangene de zaag in een stofzuiger in zijn cel had verstopt, aldus De Telegraaf.
Lau GeeraetsHet voorval speelde zich af op de D-vleugel. De directie hield dit stil. In april kwam de EBI ook al in opspraak. Toen kon de voor moord veroordeelde Lau Geeraets tweehonderd pillen in zijn televisie verstoppen in de cel. Hij pleegde daarmee zelfmoord.
In de EBI in Vught zitten zware, vluchtgevaarlijke criminelen. Twee bekende gedetineerden zijn Mohammed B., die Theo van Gogh vermoordde, en Willem Holleeder.
KamervragenD66 roept staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar de Kamer. Hij moet uitleg geven over de 'levensgevaarlijke misstanden in Vught', zegt Kamerlid Gerard Schouw. "IJzerzagen in schoenzolen naar binnen smokkelen, mag in 2015 niet voorkomen."
Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten dat er in het voorjaar geen sprake is geweest van een uitbraakpoging. "Er worden wel af en toe verboden voorwerpen binnen gesmokkeld", aldus een woordvoerster. Ze wilde er niet op ingaan wat voor voorwerpen dit zijn.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.