Video

Vaker smokkel van verboden voorwerpen in EBI Vught: 'Hier moeten ze van leren'

13 juni 2015 om 19:45
nl
De Antilliaanse crimineel die twee zaagjes wist mee te smokkelen binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, is niet de eerste die verboden voorwerpen de gevangenis in krijgt. De Limburgse Lau Geeraets wist onlangs nog zelfmoord te plegen in zijn EBI-cel door een overdosis pillen te nemen. Hij spaarde een tijd lang zijn medicijnen op en verstopte deze. Totdat de voorraad toereikend was voor een zelfmoordpoging.
Geschreven door

Misdaadjournalist John van den Heuvel van dagblad De Telegraaf kreeg informatie uit de EBI dat een vanuit Curaçao overgeplaatste gevangene twee zaagjes zijn cel mee in kon nemen. Die zaten verstopt in zijn schoenzolen. "Normaal moeten gevangenen vanuit andere inrichtingen extra gevisiteerd worden. Zeker in de EBI. Dat is niet goed gebeurd", zegt Van den Heuvel.
SchroevendraaierDe smokkelpoging van de Antilliaan is niet de eerste in de geschiedenis. Vorig jaar kon een gevangene met een schroevendraaier de tralies voor de celramen losbreken. Hij kon er zijn cel mee uit komen. En dit voorjaar wist dus ook een Limburgse crimineel pillen op te sparen, waarmee hij een geslaagde zelfmoordpoging ondernam.
Volgens Van den Heuvel is het tijd voor verandering in de EBI, maar gevangenisdirecteur Hans Huizer spreekt tegen het Brabants Dagblad over "fantasieverhalen". Van den Heuvel: "De verhalen over smokkkel komen uit zijn organisatie zelf, dus ik denk dat hij zijn hand in eigen boezem moet steken. Hier moeten ze van leren."  
Reactie ministerieHet Ministerie van Veiligheid en Justitie wil alleen schriftelijk reageren op het verhaal. Een woordvoerster wil niet ingaan op vragen van Omroep Brabant. "De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft dagelijks te maken met de invoer van verboden voorwerpen, dit geldt ook voor de EBI. Personeel is hier erg scherp op.", is haar korte reactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.