Waarom word je kloosterling? Broeders en zusters geven het antwoord tijdens Open Kloosterdag

14 juni 2015 om 09:27
nl
Wie in alle hectiek van het dagelijks leven even tot rust wil komen, kan zondag een klooster bezoeken. Dan is het namelijk Open Kloosterdag. Meer dan vijftig kloosters in het land openen hun deuren voor bezoekers.
Geschreven door

Met het initiatief willen de religieuzen laten zien waarom ze voor het kloosterleven hebben gekozen. Het gaat daarbij niet om de ervaren broeders en zusters, maar ook om de recent toegetreden kloosterlingen.
Zusters van LiefdeIn Brabant staat een groot deel van de vijftig kloosters. Het gaat daarbij onder andere om de Zusters van Liefde in Tilburg.
Het Tilburgse klooster is met ruim 230 inwoners de grootste kloostergemeenschap van Nederland. Een fractie van de ruim 4000 zusters in de hoogtijdagen. De gemiddelde leeftijd bedraagt tegenwoordig 87 jaar.
Franciscanen in Megen (en meer)Maar er zijn ook kleinere, Brabantse kloosters te bewonderen. Zoals die van de Franciscanen-broeders in Megen bij Oss. Opvallend bij die orde is dat de Franciscanen afhankelijk zijn van het bedelen of van liefdadigheid.
Het is de zevende keer dat de Konferentie Nederlandse Religieuzen, kortweg de KNR, de Open Kloosterdag houdt. Voorgaande edities waren achtereenvolgens in 2000, 2003, 2006, 2008, 2012 en 2014. Vorig jaar trok de Open Kloosterdag circa 2500 bezoekers.
Bekijk hier welke kloosters er bij jou in de buurt zijn geopend (pdf, 356 kB).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.